нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 лесни начина да спечелите уважението, което заслужавате

Снимка: Shutterstock

Уважението и лидерството вървят ръка за ръка. За да ръководите някого, първо трябва да спечелите неговото уважение.

Нещата не свършват до там. Доброто лидерство създава среда, която поставя високи професионални стандарти и помага за реализирането на максималния потенциал на всеки служител.

За съжаление, няма пряк път към уважението. То трябва да бъде спечелено и поддържано. Има обаче няколко неща, които може да направите, за да сте сигурни, че сте на прав път към желания резултат.

Това са няколко от най-важните:

1. Дайте пример

Уважението  е „двупосочна улица“. За да го спечелите, трябва  проявите уважение към другите. Уважението, което давате на останалите, показва не само как бихте искали те да се отнасят към вас, но отразява и вашето собствено самоуважение.  Златният принцип на уважението трябва да ръководи вашите действия всеки ден.

2. Оставете егото си на заден план

Егото е социална маска, която носим, когато трябва да играем определена роля. То се подхранва от чуждото внимание, от властта и от контрола над останалите, защото в неговата основа седи страха. Спрете да мислите за начина, по който другите ви възприемат  и фокусирайте вниманието си върху вашата мисия и екипа, за който отговаряте.

3. Бъдете последователни

Когато сте последователни и хората знаят какво да очакват от вас, може да сте сигурни, че получите обратно лоялност и уважение, както към самите вас, така към начина ви на ръководство. Бъдете отговорни и гледайте действията ви да съответстват на вашите думи. Запазването на последователност е сериозен ангажимент, но истината е, че е много по-лесно и ефективно да бъдеш последователен, отколкото да се правиш на такъв.  

още от Лидерство