Укротете егото

Укротете егото

Укротете егото

Егото е от огромно значение за творците. Всеки, работещ за бизнес като рекламата, чиито услуги се основават на креативност, е наясно, че егото може да бъде убийствено. То руши отношенията с колегите. 

Психолози смятат, че егото може да бъде проблем за човека в бизнеса. То го прави твърде егоистичен, затова трябва да бъде укротявано. В същото време някои професионалисти са уверени, че голямото его е равно на амбиция, която ще донесе успех.

Темата се разглежда от векове. Будистите например говорят за "смърт на егото". Те казват, че една друга същност на човека бива засенчена от неговите егоистични "аз", "мен", "моето" и тази същност има голям творчески потенциал. Тя е полезна. 

В много духовни традиции егото се разглежда като фалшивата човешка същина. Има много причини за това. Например, че Азът определя човека като изолиран ум, затворен в обвивка от кожа и кости. Съществуването започва с раждането и завършва със смъртта. Тъй като Азът е отделен, той се сблъсква с други видове его, всяко от което се бори за храна, подслон, власт, пари и положение. Понеже е толкова малък и ограничен, Азът се изправя пред поразителните сили на природата. Принизен до нищожност в една огромна вселена, Азът определя като своя основна задача оцеляването.

В живота егото управлява какво харесва и не харесва даден човек, както и многото спомени, с които съзнанието се опитва да намали болката и да увеличи удоволствието. Въпреки това усилие, което продължава ден след ден, егото е обладано от тревога. Без значение колко външни ползи натрупва човек, се появява вътрешно усещане за несигурност. Основната несигурност се концентрира върху остаряване, болест и смърт.

Погледнато от тази отрицателна страна, егото се превръща в противник на щастието. Въпреки че всеки се опитва да бъде щастлив, като дава на егото всичко, което то поиска, и опитва да игнорира страховете и съмненията си. Това би била разумна, макар и песимистична стратегия, ако нямаше алтернатива.

Истинската същност на човека не е център на потребностите на егото, а на по-извисени ценности: любов, истина, творчество, състрадание. Понеже е свързана с източника на осъзнатост, на едно по-дълбоко ниво в ума, истинската същност се намира винаги в покой. Тя е в борба само с добрите и лошите периоди в живота, които са нещо отвън. 

Дийпак Чопра за Thespiritscience.net

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ