нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 неща, които лидерите правят редовно, макар че ги мразят

Снимка: Shutterstock

В работата ми като професионален коуч имам възможността да се срещам с лидери и мениджъри от най-различни сфери на бизнеса, което ми дава добра представа за общото между всички тях. Има няколко неща, които всеки лидер, с който съм работила, прави редовно, дори и да не ги харесва. Ако опитвате да се измъкнете от тези задължения или от други важни дейности, които не харесвате, трябва да разберете, че няма как да бъдете лидер, ако отказвате да правите неща, които не обичате.

Това са 6 от най, най-важните неща, които повечето лидери мразят, но така или иначе правят, защото знаят, че това е единственият път към ефективното лидерство.

1. Да бъдат мениджъри

Повечето лидери искат да бъдат визионери, които представят иновативни решения и страхотни идеи. Никой обаче не иска да отговаря за работата по осъществяването на тези идеи. Истината е, че не можете да бъдете страхотен лидер, ако не знаете как да бъдете отличен мениджър. Всеки лидер, който не е добър мениджър, рискува да застраши реализацията на своята идея и доброто представяне на своя екип, поставяйки тяхното ръководство в чужди ръце.

2. Да бъдат уязвими

По време на коучинг сесия с мои клиенти отпреди няколко години казах, че да бъдеш уязвим е позитивно качество. Много от клиентите ми не се съгласиха и се опитаха да ме убедят, че това е слабост. И днес обаче аз продължавам да мисля, че когато показвате уязвимост, хората намират за по-лесно да установят връзка с вас, да ви уважават и да ви имат доверие. С радост мога да кажа, че оттогава до днес повече от моите клиенти си промениха мнението и започнаха да ценят уязвимостта като важно качество за всеки лидер.

3. Да дават обратна връзка

Предлагането на конструктивна критика е в основата на това да бъдеш добър лидер. Ако не можете да помогнете на вашите служители да видят своите грешки и да преосмислят подхода си, то това, което правите, не може да бъде наречено лидерство. Хората се нуждаят от обратна връзка, за да знаят с какво точно се справят добре и с какво не толкова успешно. Обратната връзка е ценен инструмент за даване на насоки, който в правилните ръце може да се превърне в истинска дарба.

още по темата
още от Лидерство