Затвори

Лидерски подходи за всяка ситуация

Снимка: Shutterstock

Ако сте добри във взимането на решения и даването на насоки, най-вероятно ще търсите( и дори ще опитате да създадете) ситуации, в които вземането на трудни решения е от критично значение.

Въпреки това, подобно на всяко добре развито умение, прекомерната зависимост от един подход към лидерството може да се превърне в слабост.

Истината е, че бизнесът ни изправя пред множество предизвикателства и трудности, чието преодоляване изискват различни подходи.

С растежа на вашия бизнес и екип идва и нуждата от по-стабилен и разнообразен набор от лидерски умения.

От Inc.com предлагат списък със седем лидерски подхода, които успешните лидери използват в най-тежките ситуации.

1. Насочващ

За силно мотивираните предприемачи, това е най-естественият и лесен подход към лидерството. При този модел на управление вие давате указания, които очаквате да бъдат изпълнени.

Това не означава да крещите заповеди на вашите подчинени, а да им дадете ясни насоки за нещата, които трябва да бъдат свършени, за начина, по който да бъдат направени и за времето, с което служителите ви разполагат.  

Този подход е от решаващо значение за ситуациите, когато времето за реакция е ограничено и всеки момент на нерешителност може да струва скъпо.

2. Подкрепящ

Основното за този подход е, че другите заемат водеща позиция, докато вие играете подкрепяща роля, осигурявайки информация, ресурси и авторитет за членовете на екипа.  Лидерите, които използват този подход, вярват в способностите на своите екипи и им позволяват да направят това, което смятат за най-добро.

Когато обаче избирате този лидерски подход, трябва да сте сигурни, че подкрепяте екип, който има ясна посока и висока мотивация. Не го използвайте, за да прехвърляте отговорността върху някой друг, само защото не знаете какво да правите.

3. Проучващ

Ролята ви в този случай е да задавате въпроси, които карат членовете на екипа да мислят по нови и различни начини. Когато задавате правилните въпроси, може да покажете на служителите си възможности, които те не са имали предвид, или рискове, които може да им се наложи да избегнат в бъдеще.

Важно е да не използвате този модел на управление като прикритие за „насочващия подход“. Ако искате екипът ви да направи нещо по точно определен начин, просто го кажете. Няма смисъл от заобиколки и загуба на време, ако вече сте взели решение.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67222
0.598007
CNY
10
2.49873
4.00203
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21574
0.451316
RUB
100
2.68208
37.2845
USD
1
1.6688
0.599233