Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да бъдеш лидер, дори когато не си шеф

Снимка: Shutterstock

Каквото и позиция да заемате, развитието на лидерски умения винаги може да ви бъде от полза. Интелигентните хора знаят, че за да оцелеят в една силно конкурентна работна среда, те трябва да бъдат лидери, дори когато не заемат управленски пост.

Придобиването на тези умения ще даде на лидерската ви кариера летящият старт, от която тя се нуждае.

1. Приемете позитивен начин на мислене

Може да се каже, че днес не е лесно човек да запази позитивния си начин на мислене и оптимистичната си нагласа. Ако обаче успеете да покажете ентусиазъм и мотивация във вашата работа, хората ще го забележат. Във всеки един момент нещата може да се объркат и да се провалите, но човекът, който знае как да се изправи след падането и продължи по своя път, е този, който печели уважението на другите.

2. Бъдете подкрепящи

Когато става въпрос за лидерство, добрата работа в екип е от съществено значение. Ако винаги искате нещата да стават по начина, по който вие кажете, или пък да контролирате действията на другите, кариерата ви ще се сблъска със стена. Хората, които дават подкрепа на останалите и търсят начин да им служат, са истински незаменимите лидери. Лидерът започва всеки разговор с „Какво мога да направя за вас?“

3. Бъдете гъвкави

Ако искате да се откроите и да направите страхотно впечатление, работете по вашата гъвкавост и адаптивност. В повечето случаи крайната упоритост хората е нещото, което им пречи да продължат напред. Ако искате да успеете, бъдете решителни, но не инати.

още от Лидерство