нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В лидерството има и вечни качества

Снимка: Shutterstock

През годините нашето разбиране за лидерството се е променило значително, а още повече нашата идея за това какво означава да бъдеш успешен лидер. Някои основни черти и качества, характерни за всички добри лидери, обаче издържаха теста на времето и станаха неразделна част от нашето разбиране за добро и ефективно лидерство. Това са шест черти, които са били нужни на лидерите в миналото, на тези, които ръководят най-успешните компании днес, и на онези, от които ще зависи бъдещето на бизнеса.

1. Автентичност

Всеки успешен лидер трябва на първо място да бъде верен на себе си, ако иска да бъде успешен ръководител. Когато сте автентични, хората са по-склонни да ви се доверяват, защото липсата на маски и прикрити чувства показва, че сте искрен човек, на когото може да се вярва. Има добра причина всички да подхождаме с недоверие към лидерите, които са неискрени, лицемерни и нарцистични. Под ръководството на автентични лидери организациите стават по-стабилни, екипите по-смели и ефективни, а клиентите по-удовлетворени и лоялни. Най-добрите лидери, както днес, така и в минало, са искрени със себе си и останалите. Това е най-добрият начин да изградите трайни връзки и взаимно доверие с другите.

2. Отговорност

В едно време на светкавични промени и смущения в бизнеса, за съвременните лидери е ясно, че трябва да бъдат по-отговорни от когато и да е било, тъй като ефективното и успешното лидерство се нуждае от човек, който да поеме инициативата в своите ръце и да не се страхува от рисковете, въпреки всички негативни последствия, които те могат да му донесат. Когато човек е настина отговорен, той е готов да посрещне последиците от своите решения, поведения и действия във всяка ситуация, колкото и тежки да са те.

3. Разнородни интереси

Всеки лидер трябва да е компетентен и умел в множество различни области. Те трябва да знаят, или поне да са готови да научат, важни факти за всеки аспект на бизнеса, в който са насочени техните интереси. Далеч в миналото останаха времената, когато знанията и уменията в една специфична категория бяха достатъчни. Съвременното лидерство изисква разнородни интереси и способности. Колкото по-голям е досегът ви до различни функции и процеси в компанията, толкова по-лесно ще ви бъде да се адаптирате към променящите се изисквания в бизнеса и да вземате правилни решения.

още по темата
още от Лидерство