нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сатя Надела за истинското лидерство

Снимка: Guliver / Getty images

Вие сте директор на голяма компания, която се нуждае от сериозно преструктуриране. Към кого бихте се обърнали за съвет? Ако имате тази възможност, то е добре да потърсите главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и да се надявате, че той ще отвърне на имейла ви.

Именно в тази ситуация наскоро попадна главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс, чиято компания е в процес на трансформация след скандала „Дизелгейт“. Та така, Дийс се обажда на Надела, който през последните години успя да върне Microsoft по пътя към успеха. В скорошно интервю той обяснява как технологичния гигант променя организационната си култура и същевременно с това задоволява исканията на инвеститорите, което води до значителен скок в цената на акциите на компанията.

Въпреки че разговорът продължава само 15 минути, Надела дава истински майсторски клас за емоционалната интелигентност в лидерството. Ето четири акцента.

Не бъдете всезнайко, а човек, който иска да се учи

Надела започва интервюто с разказ от 90-те години, когато Microsoft става компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. П неговите думи това води до редица проблеми.

„Хората в Microsoft започнаха да си мислят, че ние сме Божият дар за човечеството. За съжаление, независимо дали става въпрос за Древна Гърция или за Силициевата долина, има едно нещо, което води до разпада на компании, общества и цивилизации – високомерието“, казва Надела.

 По думите му много важно е хората да не си мислят, че знаят всичко, а непрестанно да искат да научават нови неща.

„Нуждаем се от повече учещи се и по-малко всезнайковци. За това ние всеки ден се питаме колко добре слушаме клиентите си и дали вървим в правилната посока като компания“, добавя шефът на Microsoft.

Това е добър съвет за Volkswagen, чието високомерие и арогантност води до падението от 2015 г., което оставя траен белег върху името на фирмата. Това, разбира се, е добър съвет и за всеки лидер, било то на компания или екип.

Много хора днес искат да бъдат наричани експерти, гурута или авторитети. Когато обаче гледате на себе си през подобна призма, вие спирате да се учите и развивате. Както казва едни мой приятел, когато стигнете дотам, че започвате да мислите, че сте достигнали пълния си потенциал, вашата жажда за знание се утолява завинаги.

От друга страна, когато човек има начин на мислене, фокусиран върху растежа, той никога не спира да се учи и да усъвършенства уменията си. Тези хора не се страхуват да опитват нови неща и да правят грешки, защото знаят, че в крайна сметка това са възможности за придобиване на нови знания.

Внасяйте яснота, а не объркване

Срещали ли сте хора, които са горди с начина, по който ръководят екипа си, но същият този екип страда от липса на цел и яснота

„Дои лидерите да са много умни, ако те внасят объркване в работата на екипа, те не са лидери“, казва Надела. „Ако обаче сте ръководител, който е попаднал в неясна и объркана ситуация, но въпреки това успява да внесе яснота в работата на екипа си, то това е истинско лидерство", добавя той.

За да разберете към коя група принадлежите, трябва да си зададете три въпроса:

Когато служителите ми идват на среща, наясно ли са с причината за нашето събиране? Разбират ли каква е тя в края на срещата, или все още се чудят за какво точно е била тя?

Когато делегирам задачи на членовете на моя екип, осъзнават ли те какви са очакванията към тях?

Когато екипът е изправен пред препятствие, могат ли членовете му да стигнат до съгласи за това които проблеми трябва да бъдат решени и по какъв ред? Случвали ли се същите тези проблеми да се превръщат в препятствия отново и отново?

Ако всичко това ви звучи познато, трябва да се фокусирате върху внасянето на повече яснота в работата на вашия екип.

 Създайте енергия

Надела е категоричен, че една от най-важните задачи на лидера е да дава енергия на своя екип.

Под енергия обаче той разбира нещо повече от повърхностен ентусиазъм. Фрази от рода на „Екипът ми е страхотен!“ и „Справяме се отлично!“, не са пример за енергия, казва Надела.

Той разбира енергията като обединяването на усилията на всички служители към постигането на една обща цел. Може екипът ви да е пълен с топ таланти, но ако те не си сътрудничат, резултатите няма да бъдат добри. За сметка на това един по-малко талантлив екип, който обаче има добра химия, може да постигне страхотни неща.

Без оправдания

На последно място Надела акцентира върху необходимостта лидерите да управляват ограниченията, пред които са изправени компаниите им, за да постигат целите си.

„Лидерите не чакат времето да се изясни, за да започнат да постигат резултати. Светът ни изправя ред редица ограничения, но работата ни като лидери е да се освободим от тях и да постигнем целите си“, казва той.

Истинските лидери, обяснява Надела, са обези, които измерват успеха си чрез тези четири фактора, вместо да прехвърлят вината за неуспехите си на своите екипи. В крайна сметка ако лидерът дава добър пример, неговите служители ще го последват.

........................

Джъстин Барисо, основател и директор на INSIGHT, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Лидерство