Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Справяте ли се добре в ролята си на лидер?

Снимка: Shutterstock

Ако често се чудите дали се справяте добре като лидер, трябва да сравните своето поведение и представяне със стандартите, поставени от водещите световни бизнес лидери.

Това са 7 неща, характерни за великите лидери, които ще ви помогнат да намерите отговор на въпроса „Справям ли се добре като лидер?“

1. Великите лидери споделят славата с останалите

Прекалено много шефове искат светлината на прожекторите само за себе си, защото това е единственият начин да поддържат надутото си его непокътнато. Най-великите лидери не се интересуват от славата, защото те знаят какво са постигнали. Те не търсят признание от останалите, защото го намират вътре в себе си. Добрите лидери празнуват своите постижения като позволяват на хората, които са допринесли за тях, да получат заслуженото признание и похвали. По този начин те повишават взаимното доверие и уважение в компанията и показват на своите служители, че усилията, които влагат в работата, няма да останат недооценени.

2. Великите лидери знаят как да посрещнат нуждите на другите

Добрите лидери са наясно с това какво е необходимо, за да поддържат мотивация и ангажираността на най-ценните членове на своя екип. За целта те си задават въпроси като:

Знаят ли моите служители какво се очаква от тях на работа?

Имат ли моите служители възможността да правят това, в което са най-добри, всеки ден?

Служителите ми получават ли признание и похвала за добре свършената им работа?

Успявам ли аз, или някой друг на работното място, да насърчи личното и професионалното развитие на служителите?

3. Великите лидери търсят конструктивна обратна връзка

Многото от хората на ръководни позиции не са склонни да обръщат особено внимание на конструктивните критики и обратна връзка, защото те предпочитат да създават една професионална в „его-система“, вместо в екосистема. Лидерите, отворени към обратната връзка, опитват да слушат активно, да задават въпроси, да разясняват неясноти, да анализират своите силни и слаби страни и да създават планове за действие, за да се самоусъвършенстват и да помогнат за подобряването на представянето на своите екипи.

още от Лидерство
14
Събота
Декември