нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

9 признака, че компанията ви има токсична култура

Снимка: Shutterstock

Случвало ли ви се е да си мислите: „Май работя на наистина ужасно място..."? Ако не сте сигурни дали едно подобно определение е пресилено или в действителност сте се озовали в компания с токсична фирмена култура, отделете малко време за да прецените дали следните 9 черти описват организацията, за която работите.

1. Мениджърите се фокусират върху провалите на служителите, а не върху техните постижения

Лошите ръководители мислят единствено за начините, по които да обвинят своите служители за всички проблеми на компанията. Те рядко дават положителна обратна връзка и похвали за нещата, които вървят добре, и не поощряват служителите, които се представят на ниво.

2. Бюрокрацията е смазваща

Токсичните работни места са известни с множеството бариери, които човек трябва да преодолее, за да получи одобрение от страна на ръководството и да  продължи напред с изпълнението на възложената му задача.

3. Печалбата е по-важна от хората

Много шефове са обсебени до такава степен от мисълта да победят конкуренцията и да отчетат колкото се може по-големи печалби, че въобще не се интересуват от жертвите и усилията, която техните служители трябва да направят, за да бъде постигнат желания резултат.

4. Целите на компанията са нереалистични

Ръководството поставя толкова високи цели и стандарт на работа, че те са не просто нереалистични, но понякога и напълно непостижими. Когато служителите не разполагат с нужните ресурси и подкрепа, за да дадат най-доброто от себе си, те могат лесно да прегорят под тежестта на огромните очаквания, които са им възложени.

още от Управление