нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не наемайте на работа тези хора!

Снимка: Shutterstock

Намирането на подходящите хора за компанията е едно от най-големите предизвикателства пред мениджърите днес. Процесът е скъп и продължителен, а кандидатите нямат достатъчно време, за да разкрият пълния си потенциал. Да не говорим, че намирането на талантливи и компетентни хора никак не е лесно.

При набирането на нови служители обаче има няколко типа личности, чиято кандидатура може да отхвърлите незабавно, защото трябва да ви бъде ясно, че те няма да донесат нищо хубаво за компанията.

Това са 6 типа хора, с които трябва да внимавате:

1. Кандидатът, който е пренавит

Наемането на човек, който винаги е на крака и не отпуска педала на газта, може да подейства насърчаващо за останалите служители и да ги накара да работят по-упорито. Това обаче означава, че тези хора обикновено са изключително конкурентни натури, които превръщат броя на отработените часове и постигнатите резултати в състезание, а не в екипна работа.

Те могат да прогонят други служители, създавайки култура на работа, която не поощрява сътрудничеството, а индивидуализма. Тяхната висока енергия често води до вземане на прибързани решения, които излагат компанията на риск.

Хубаво е да имате служители, които работят упорито и вдъхновено, но ако са прекалено пренавити, те могат да предизвикат негативни промени в фирмената култура на компанията. Търсете предприемачески дух във вашите кандидати за работа, но избягвайте онези, които поставят личните си постижения пред тези на компанията.

2. Кандидатът, който избира работата по погрешните причини

Важно е да отделяте специално внимание на мотивите, които карат кандидатите да избират работа, която предлагате. Има случаи, когато хората избират дадена позиция по погрешни причини, но това не се отразява на тяхната работа, като например някой, който се занимава с продажби, с целта да спечели много пари. Тoзи човек няма непременно да окаже негативно въздействие върху компанията, тъй като той ще се стреми да продаде много продукти.

От друга страна, хората, които избират дадена работа, само за да я включат в своята автобиография, са тези, за които трябва да внимавате. Служителите, които са повлияни от външни мотивационни фактори, не изпитват лоялност и отдаденост към работата и лесно могат да се откажат и да се преместят в друга компания.

още от Управление