нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо интровертите може да бъдат изключителни лидери

Снимка: Shutterstock

Хората по природа са социални същества и ние свързваме лидерските качества с екстровертните личности.

Екстровертите черпят енергия от околните и излъчват естествена увереност и решителност, когато са заобиколени от големите групи от хора. Освен това, те показват високо самочувствие и знаят как да обединят останалите в преследването на точно определена цел. Затова някак си масово сме свикнали с идеята, че най-добрите лидери са екстроверти. Ако обаче мислите, че интровертите не са също толкова успешни лидери и мениджъри (ако не и по-добри), значи сте станали жертва на една популярна заблуда!

Научните изследвания непрекъснато доказват, че това разбиране е погрешно. Според последните проучвания на Harvard Business School, интровертите са дори по-ефективни лидери в най-трудните и непредсказуеми условия. Всъщност, интровертите разполагат с уникален набор от качества, неприсъщи на екстровертите, които ги правят по-добре подготвени за определени ситуации, от които зависи дългосрочният успех на компанията.

Тук следват няколко лидерски качества на интровертите, които често са пренебрегвани от бизнеса:

1. Те намират мотивация в продуктивността, а не в амбицията

Едно от най-често срещаните погрешни схващания за интровертите е, че не са толкова мотивирани да постигнат успехи, колкото техните по-социални колеги. Истината обаче е, че те тяхната мотивация идва от други фактори и те измерват успеха по различни показатели.

Интровертите имат различен начин на мислене и изпитват удовлетворение и щастие от различни стимули. Вместо от похвали и кариерно развитие, интровертът получава повече удовлетворение от поддържането на високата производителност на екипа и качествено изпълнената работа.

2. Те изграждат по-смислени връзки

Тъй като интровертите са мотивирани от качеството и ефективността, те често изглеждат откъснати и недостъпни за другите хора. На пръв поглед изглежда, че предпочитат да не изграждат лични връзки с останалите. Както при тяхната мотивация, и в този случай разликата в тяхното отношение към останалите идва от приоритетите им.

Макар и да не са особено разговорчиви в големи групи, интровертите са страхотни комуникатори, когато става въпрос за изграждането на по-задълбочени и смислени връзки и за разговорите лице в лице. Този подход към работата им помага да опознаят по-добре всеки един член на своя екип и да разберат както специфичните му нужди и желания, така и неговите силни и слаби страни.

Продължава на страница 2.

още от Лидерство