Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Конфликт в отношенията ви? Разходете се заедно

Снимка: Shutterstock

Представете си: вие и вашият партньор, най-добър приятел или съпруг (съпруга) сте в обтегнати отношения. Опитите ви да седнете и да поговорите не са се увенчали с успех. Ние ви предлагаме - разходете се заедно.

Когато се разхождате един до друг, вие усещате, че напрежението от последните няколко дни започва да се топи. Без дори да се замисляте за това, неусетно изравнявате крачките си. Когато започнете да разговаряте за проблемите, мислите ви също влизат в еднакъв ритъм.

Само допреди няколко часа усилията ви за прекратяване на конфликта са били в застой. Сега най-накрая се движите към решение.

"Когато се разхождате с някого, чувствате, че вашият инерционен напредък не е чисто физически, а и психологически", обяснява Кристин Уеб, доктор, психолог в университета "Емори". "Започвате да се чувствате по-свързани с другия човек."

Движите се напред заедно

Упоритият конфликт често поставя отношенията в "застой", пречи на преговорите, спъва развитието. Обратното, разрешаването на конфликти се оприличава на движение напред. Казваме "да продължим", "да оставим това зад нас" и "да загърбим несъгласията".

Тези общи изрази дават ясна представа, че когато сте в конфликт с някого, трябва да отидете на разходка заедно. Това може да помогне и на двамата да се освободите и да постигнете напредък към разрешаване на различията.

Разхождате се рамо до рамо

Едно от предимствата на разходката е, че за разлика от сядането на масата един срещу друг, вие стоите един до друг. Преговорите "лице в лице" често поемат много по-конфронтиращ тон, а "рамо до рамо" вие сте изправени пред света заедно, а тази позиция помага на хората да имат кооперативен начин на мислене", казва Уеб. 

Чувствате се в крачка помежду си

Когато вървят един до друг, хората са склонни естествено да синхронизират движенията си. Всъщност тази тенденция е толкова дълбоко вкоренена, че дори кучетата синхронизират крачките си, когато вървят до своите стопани. "Този вид телесна синхронизация може да доведе до по-емоционален или когнитивен синхрон", казва Уеб. Координирането на движенията с някой друг създава условия за по-голямо сътрудничество.

още от Любопитно
20
Понеделник
Януари