нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Те са емоционална черна дупка!

Снимка: Shutterstock

На всички ни се е случвало да бъдем емоционално манипулирани - подход, изключително ефективен, което го прави любим на безскрупулните индивиди.

Преди няколко години Facebook в сътрудничество с изследователи от университета Корнел и Калифорнийския университет, проведоха експеримент, в който умишлено манипулираха емоциите на 689 хил. потребители на социалната мрежа. Новинарският поток (news feed) на Facebook бе преработен по такъв начин, че до някои потребители стигаха само негативните новини, докато други виждаха само положителните истории. Очаквано, когато тези потребители публикували ъпдейт на своята стена във Facebook,той до голяма степен е бил повлиян от настроението на постовете, които те са видели преди това. 

Експериментът донесе много критики на Facebook, тъй като нито един от „участниците“ не е дал съгласието си да се включи в прочуването. Може би най-притеснителният факт в случая обаче не беше този, че Facebook провежда социални експерименти без знанието на своите потребители, а разкритието, че емоционалното състояние на хората може да бъде манипулирано изключително лесно. Все пак, ако Faceboook може да манипулира емоциите ви с проста промяна в новинарския поток, какви са пречките пред истински човек, който познава вашите силни и слаби страни. Умелият манипулатор може да унищожи вашето самочувствие и да ви накара да се усъмните в здравия си разум.

Именно по тази причина е изключително важно да се научим да разпознаваме емоционалните манипулатори в нашия живот. Това обаче не е никак лесно, тъй като те обикновено започват "обработването" с тънки и незначителни манипулации, които с времето стават по-големи и по-големи. И тъй като те вдигат залозите плавно и постепенно, вие въобще не осъзнавате тяхната истинска цел.

За щастие, има няколко признака, по които може да разпознаете емоционалните манипулатори още в самото начало.

1. Те подкопават вашите възприятия за реалността

Емоционалните манипулатори са опитни лъжци. Те настояват, че определен инцидент не се е случил, противно на действителността, и че не са направили или казали нещо, макар и да са. Проблемът е, че те са толкова умели лъжци, че в крайна сметка вие започвате да се съмнявате в здравия си разум. Емоционалните манипулатори, които са достатъчно убедителни, могат да накарат хората да вярват, че проблемът съществува само в тяхното въображение, и да се измъкнат от всяка неприятност.

2. Действията им не отговарят на думите

Емоционалните манипулатори ще ви кажат онова, което искате да чуете. Техните действия, от друга страна, показват различна история. Те ще ви обещаят своята подкрепа, но когато дойде времето да удържат на думата си, емоционалните манипулатори ще се държат така, сякаш вашите искания са крайно неразумни. Ще ви казват колко са благодарни за това, че ви познават, а по-късно ще се държат така, сякаш сте тяхно бреме. Това е просто още един начин, по който те ви карат да се съмнявате в здравия си разум. Емоционалният манипулатор оформя възприятията ви по начин, който го устройва. 

3. Знаят как да ви накарат да се чувствате виновни

Емоционалните манипулатори знаят как да използват чувството ви за вина в своя полза. Ако споменете нещо, което ви притеснява, те ще ви накарат да се почувствате виновни, че сте повдигнали темата. Ако обаче не го направите, те ще ви накарат да се чувствате виновни, че го криете в себе си. Каквито и да са проблемите между вас, емоционалните манипулатори ще ви накарат да мислите, че причината винаги е във вас.

още от Техники за успех