нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Не зная откъде да започна..."

Снимка: Shutterstock

Отлагането засяга всички. Най-често то се промъква в мислите ни, когато сме уморени и отегчени, но за някои хора, отлагането се е превърнало в истинска пристрастеност.

Те отлагат работните си задължения през целия ден, само за да се приберат вкъщи и да седят пред монитора до късните часове на нощта, опитвайки да завършат задачите, с които лесно е можело да се справят преди вечеря.

С наближаването на празниците идва и „сезонът на отлагането.“ Изключително трудно е да свършите каквато и да е било работа в офиса, когато искате да прекарате празнично време с вашето семейство и приятели.

Порочният кръг на отлагане обаче не се появява само в края на годината, а по всяко време, което е изключително тревожно предвид множеството проучвания, които показват, че отлагането увеличава стреса, намалява производителността и води до здравни проблеми.

Важно е да осъзнаете, че отлагането се подхранва с извинения и оправдания. Не може да очаквате да се справите с отлагането, ако не знаете как да преодолеете негативните навици, които го причиняват.  

Това са най-често срещаните оправдания, които водят до отлагане:

1. „Не зная откъде да започна.“

Много често, когато сме изправени пред трудна задача, блокираме и не знаем как продължим напред. Най-доброто, което можете да направите в случая, е възможно най-бързо да започнете от някъде.

Когато дадена задача е особено трудна, имате нуждата от всичкото време, с което разполагате, за да я завършите. Няма смисъл да губите ценно време, като си позволите да бъдете зашеметени от сложността на задачата.

Ключът тук е да не позволявате на страха от цялостната задача да ви спира да започнете работа по части от нея. Когато нещо изглежда прекалено сложно, просто трябва да го раздробите на по-малки и лесни за изпълнение части.

По този начин съвсем неусетно ще постигнете напредък, който ще превърне невъзможната задача в напълно осъществима. Когато става въпрос за предизвикателни задачи, бездействието е най-големият ви враг.

2. „Има прекалено много неща, които ми отвличат вниманието.“

За повечето от нас започването на работа по голям проект е истинско предизвикателство. Докато работим по този проект, обикновено ни се налага да се изправим пред множество по-малки и незначителни  задачи, които отвличат вниманието ни от истински значимата работа.

Отговаряме на имейли, провеждаме рутинни обаждания, проверяваме последните новини. С други думи, правим всичко, за да избегнем задачата, на която всъщност трябва да обърнем най-много внимание.

Да бъдеш зает не е същото като да бъдеш продуктивен. Когато усетите, че избягвате конкретна задача, забавете темпото и си представете какво ще се случи, ако продължите да отлагате.

Разсейването притъпява сетивата, като отклонява вниманието ни от последствията от отлагането. Когато си припомните какво ще се случи, ако не се захванете за работа, всички неща, с които сте се разсейвали до момента, ще изгубят своята примамливост, а вие най-накрая ще можете да се съсредоточите върху работата си.

още от Техники за успех