нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ти" и "твоето"

Getty Images

Разбира се, Apple знае как да създава страхотни продукти. Но знае и как да ги продава чрез блестящи снимки и креативни видеа, а също и с помощта на думите.

Думите предизвикват емоции. Като драматично, максимално, супер бързо, ослепително. Това са думи, предназначени да превърнат желанията ви в нужди и да ви накарат да пожелаете iPhone 12, въпреки че обичате вашия iPhone 11, пише Джеф Хейдън за изданието Inc.

Думата „ново“ е използвана 23 пъти в рекламното копи на iPhone 12. Но не може да се сравни с двете думи, използвани общо 90 пъти в същото копи:

„ти“ и „твоето“ и техните производни

Примери:

  • „iOS 14 е пълен с преки пътища, които ти осигуряват точно това, което искаш, точно когато го искаш“
  • „Звукът се движи около теб в триизмерно пространство, така че се чувстваш сякаш си в действието“
  • „Независимо дали правиш снимки през деня или на лунна светлина, ти ще получиш ниво на детайлност и цвят, които не бяха възможни преди“

За сравнение Apple използва „ние“ само седем пъти, най-вече по отношение на намалените въглеродни отпечатъци и по-голямата устойчивост.

Маркетинг фокусът на компанията е върху клиента. Как новите удобства – по-голям екран, по-добър дисплей, по-бърз процесор, ще са ти от полза, как ще разрешат проблемите ти.

Apple наистина иска ти да си представиш как се възползваш от предимствата на новия iPhone. Правете това и желанията ще се превърнат в нужди. А нуждите – в продажби.

По материал на Джеф Хейдън за Inc.com

още от Маркетинг