нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двете посоки на инфлуенсър маркетинга

Shutterstock

Инфлуенсър маркетингът, като всичко останало, има две посоки – невероятен успех, водещ до умопомрачителни резултати, или епичен провал, след който репутацията на бранда трябва да се възстановява в продължение на месеци, ако не и години.

Според проучване на платформата Big Commerce от 2019 г. тогава 17% от компаниите са планирали да похарчат половината от бюджета си за маркетинг за инфлуенсъри през 2020-а, пише Джонатан Джадали, главен изпълнителен директор на агенция Ascend.

Цифрите не лъжат, около инфлуенсър маркетинга наистина има позитивен тренд за възвръщаемост на инвестициите и 90% от маркетолозите смятат данните от инфлуенсър маркетинга за достойни за сравнение с тези от други канали за комуникация.

Три препоръки за инфлуенсър маркетинг отбелязва Джадали за Entrepreneur.com.

Определете целите на кампанията си

Това е най-ясният пътеводител, когато избирате да инвестирате в инфлуенсър маркетинг. Целта ви може да е по-голяма бранд информираност, повече последователи в социалните медии, трупане на повече автентично съдържание, увеличаване на абонаментите за нюзлетъра, повече изтегляния на приложението ви.

Например ако искате да развиете по-голяма бранд информираност, т.нар. „рийч“ е сред основните метрики, върху които трябва да се фокусирате.

Изберете правилния инфлуенсър

Партньорството на Pepsi с модела Кендал Дженър за реклама на популярната безалкохолна напитка през 2017 г. беше пълен провал и подчерта някои от грешките, които маркетолозите правят. Видеото се опита да рекламира разнообразието, представяйки Pepsi като негов символ и подкрепяйки движението Black Lives Matter.

Изборът на Кендал за лице на кампанията обаче се възприе негативно, просто не беше подходяща за нея.

Когато избирате инфлуенсър, обръщайте внимание на релевантността, как ангажира аудиторията си, до колко души достига онлайн, колко автентичен е, какво е качеството на съдържанието му и колко често публикува такова, доверяват ли му се хората, какъв профил имат последователите му и какви са ценностите му.

Правете реалистични предложения

През 2018 г. брандът за дрехи Sunny Co стартира маркетинг кампания в Instagram за популяризиране на своите бански костюми The Pamela. Промоционалната оферта обещаваше бански за всички, които препубликуват поста на акаунта и го отбележат през първите 24 часа. Рекламата бързо се разпространи и в нея се включиха над 30 хил. души за отрицателно време.

В резултат на това стана невъзможно офертата да бъде изпълнена, дори беше оттеглена с оправданието, че брандът има право на това. Така се стигна до маркетинг катастрофа, недоволство и подигравки.

Въпреки че тук не става дума за кампания с инфлуенсър, брандовете отправят подобни оферти и чрез инфлуенсъри. Избягването на случаи, като този със Sunny Co, е задължително, тъй като може значително да увреди репутацията на бизнеса и да ограничи влиянието му при провеждане на бъдещи кампании.

Инфлуенсър маркетингът е сравнително нов подход, но не трябва да се приема за чиста монета, а постоянно да бъде тестван, изследван, преоценяван, преди един бранд да реши да заложи на него.

По материал на Enterepreneur.com

още от Маркетинг