нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Instagram блокира услуга за набавяне на фалшиви последователи и харесвания

Снимка: Guliver / Getty Images

Социалната мрежа Instagram даде отпор на фалшивите профили. Тя закри Instagress - известна услуга "на трета страна", т.е. не на Instagram или на потребителя, която бе автоматичен начин профилите на марки и компании в нея да получават голям брой последователи и да стават "невероятно популярни". 

Услугата Instagress предлагаше на компании и личности да й плащат, за да получават автоматично много лайкове и коментари под снимките им. Инструментът е основан на създаването на малък робот клонинг на профила, който си плаща - със същите интереси и стил. При активиране той започва да работи за клиента си и му набавя брой последователи. Това бе обяснено във вече закрития сайт на Instagress.

Бот активността е отдавна известна в Instagram - тя се вижда ясно от редовните потребители в тази мрежа в съмнително големия брой харесвания и коментари под снимки, които не са чак толкова изключителни и принадлежат на профили на хора (блогъри и други) със съмнително много последователи. 

В скорошна публикация в PetaPixel фотограф на име Калдър Уилсън описа как той е използвал Instagress в продължение на две години, за да си набави хиляди харесвания под свои снимки и да прави хиляди коментари за месец. "В среда, в която приравняваме повечето лайкове и последователи с по-добри снимки, мнозина мислят, че е лесно да "ботнат" своя акаунт", посочи той. 

Не е ясно колко точно потребители са плащали на Instagress, чиято услуга е струвала 10 долара месечно, но услугата е работила най-малко 3 години, преди да бъде закрита. Проучване през 2015 г. показва, че около 8% от всички Instagram профили са най-вероятно автоматизирани спам профили, и че стотици услуги от трета страна продават фалшиви последователи и фалшива активност в платформата. 

още от Маркетинг