нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бизнес правилото на асансьора

Снимка: Shutterstock

Чували ли сте за бизнес правилото на асансьора?

То гласи следното: Всеки търговец, ръководител на фирма, предприемач или маркетолог трябва да може да обясни бизнеса си за 30 секунди или по-малко. Тоест, за времето, необходимо да се изкачи с потенциален клиент или партньор от лобито на сградата до горен етаж с асансьор.

Как обаче да се подходи, ако половин минута е твърде кратко време? 

Камбри Крюс – известна авторка в Ню Йорк и собственик на агенция Ballyhoo Promotions дава следните ценни съвети, изброени в списание Entrepreneur:

1. Практикувайте съобщението си. Да напишеш офертата си за ухо (да се чуе по телевизията или на конкурс за маркетинг агенции) е по-различно, отколкото да го напишеш за око (например за реклама в печата). Приспособете съобщението си към поведението си, така че очите ви да не блуждаят, докато го изричате. Вашето пътуване с асансьора не трябва да звучи като наизустено рецитиране на маркетинг материали. По-скоро трябва да е бърз, неподправен контакт.

Коментарите на един ядосан клиент

2. Използвайте основни точки, изброени на хартия. В кратката ви презентация от половин минута, максимум до 1-2, трябва да има и спонтанен елемент. Няма да получите вниманието на аудиторията, ако речта ви изглежда твърде тренирана, научена, сякаш сте човек, който повтаря репетирана сцена. Говорете естествено. Дръжте се спокойно и поддържайте контакт очи в очи със събеседника. И, освен това, носете със себе си бележка или карта с индекси и факти, на която да се опрете.

още от Маркетинг