нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кризата беляза милениъл поколението

Снимка: Shutterstock

Заради икономическата среда, която възникна след Голямата рецесия, тръгнала от Щатите през 2008 г., милениъл поколението на родитените през 80-те години днес е в различно положение и взим финансовите си решения въз основа на него. Това твърди Джейсън Дорси - консултант и изследвател от американския Center for Generational Kinetics, цитиран от Business Insider. 

По думите му поради последствията на кризата, мнозина сред младите хора от това поколение не са успели да натрупат богатството, което са се надявали да имат на възрастта си днес. Особено, ако не са се преместили да живеят в градове с пазари на труда, където възможностите за реализация и възнаграждения са по-добри. Това ги е възпряло да спестяват. 

Милениъл мъжете и жените, родени в края на 80-те години, днес са в най-голям риск да се превърнат в "изгубеното поколение" по отношение на събирането на лични средства и трупането на богатство, казва Дорси. Това ще има отношение към покупателната способност на тези хора, към избора им на стоки, услуги и към големите материални проекти, които те ще искат да реализират. По данни от проучване от 2016 г., проведено в САЩ, хората, родени през 80-те години, разполагат с 34% по-ниски натрупани финансови средства спрямо тези, които вероятно щяха да имат, ако не бе дошла кризата. Те са демографската група, която най-бавно се е възстановила от рецесията. 

Наблюдения от 2017 г. показват, че купуването на дом от страна на милениълите се е забавило, отчасти поради промени в начина на живот и отчасти заради забавяне в сключването на бракове и раждането на деца. Липсата на финансова сигурност е една от водещите причини много милениъли така и да не се женят, според анализ на изследователския център Pew в САЩ. 

По-възрастните милениъли, определени от центъра на Дорси като хората над 30-годишна възраст, са поели най-големия удар от кризата. По-младите, които са дефинирани от CGK като хората под 30-годишна възраст, са навлезли на пазара на труда по време на периода на възстановяване и гледайки как кризата се разгръща не са усетили ефекта от нея директно. В тази среда те са се научили какво да правят (и какво не), във финансово отношение. 

Смята се, че Голямата рецесия е довела до това по-възрастните милениъли да са поставени в положение, в което дотолкова трябва да наваксват финансово, че някой ден да не може да се пенсионират. 

Дорси определя голямата криза като "изключително тежко и трудно събитие" за хората над 30 години днес. 

"Това доведе до много труден пазар на труда, стагнация на заплатите за онези, които са имали работа, дългове от студентски заеми, които е все по-трудно да се плащат и нарастващи разходи за живот", казва той. "Най-старите милениъли забавиха много от традиционните си маркери за зряла възраст, като брак, деца и закупуване на жилища, тъй като те преминаха през ядрото на рецесията и дългото и неравномерно възстановяване след това", продължава той. 

още по темата
още от Маркетинг