Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Добре дошли, чувствайте се като у дома си!

74

Снимка: Shutterstock

Част от представянето на всяка компания е гостоприемството в нейния офис. Често в международния бизнес фирмите посрещат гости - партньори и потенциални клиенти, от чужбина. Цялостният контакт на чужденците с тях оставя впечатление, което впоследствие може да бъде решаващо за бъдещите поръчки от фирмата и за сътрудничеството ѝ с други клиенти. Така е, защото мнозина днес проучват потенциалното си сътрудничество на базата на препоръки и впечатления от колеги в същия бранш. Гостуването по работа се разказва. То се помни.

Какви тогава са ключовите моменти в посрещането на чуждестранни гости, а защо не и гости от други градове, но от нашата страна, на които бихме искали да покажем, че ги уважаваме? 

Пол Спийгълман коментира темата в изданието Inc.com. Ето какво казва той: 

"Скоро се сетих как гостите на нашата компания - Beryl винаги ми казват как те могат да почувстват културата на компанията от момента си на допира си с нея. Често ме питат как успяваме да създадем това чувство и моят отговор е, че ние винаги даваме възможност на служителите ни да бъдат себе си.

Има много малки неща, които правим, за създаване, поддържане и подобряване на нашата фирмена култура. Мога да видя въздействието, което те имат върху нашите финансови резултати. Например следните 10 начина, с които караме гостите ни да се чувстват повече "вкъщи", докато са дошли при нас по работа. 

Подготвяме се преди посетителите да пристигнат. Доста често нашите гости искат да разгледат града, в който работим. Помагаме им. Ние правим всичко възможно да се уверим, че тяхното пътуване е минало добре. Изпращаме кола до летището или ги вземаме лично.

Оставяме изненади в хотелските им стаи. Когато имаме гости, които нощуват заради нас, отиваме до хотела предварително и оставяме кошници за добре дошли. Те включват някои подаръци от Beryl и местни лакомства.

Подготвяме определени членове от нашия персонал. Преди посетителите да пристигнат, ние разпространяваме мейл до целия персонал, обяснявайки произхода на човека, който ще гостува в сградата ни и всички важни факти за него и посещението му. Насърчаваме служителите си да поздравяват посетителите и ако може, да им задават въпроси за бизнеса.

Подготвяме фоайето. Имаме голям телевизионен екран във фоайето. Той показва снимки на служители, поздравления за рождени дни или видеоклипове от последните събития. Нашите посетители могат да ги видят от момента, в който те влязат.

Не наемаме рецепционист. В Beryl ние нямаме рецепционист, а имаме "директор на първите впечатления". Той е приятел с всички наши гости.

Украсяваме стените на нашия офис. Така също можем да отразим нашата култура и емоциите, които са характерни за страната ни, традициите. Това включва поставяне на снимки от нашите събития, на рисунки, изработени от децата на нашите служители, на награди.

Сервираме храна. Няма значение кое време на деня е, ние винаги приготвяме храна за посещенията при нас.

още по темата
още от Маркетинг
16
Неделя
Юни