Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Серендипити? Добре, но трябва и постоянно да сте в час

Рийд Хофман. Снимка: Guliver/ Getty Images

Успехът идва в бизнеса благодарение на възможностите, които ни се откриват. Но разбира се, не всяка от тях има потенциала да се превърне в нещо реално. Обикновено необичайните прозрения, сделките или други открития имат силата да изстрелят бизнеса стремглаво нагоре.

Тук следват няколко съвета, които ще ви помогнат лесно да откривате и оползотворявате идващите възможности.

Преливайте от любопитство

Има една определена нагласа на търговците, която трябва да бъде постоянно включена и при вас - за да захраните всички останали свои навици за търсене на възможности да спечелите клиенти и партньори. Това е любопитството. 

Забелязали ли сте, че успешните предприемачи винаги са много любопитни? Те виждат начин там, където другите хора виждат проблем. Докато останалите само се оплакват, те се питат: Защо? Защо този продукт, или услугата, не работят по начина, по който би трябвало? Има ли друг начин? Мога ли да изкарам пари от него?

Можем да кажем дори, че бизнесът започва с удивлението след разочарованието.

Използвайте силата на любопитството, за да създавате повече продажби. Тя ще ви даде ранен предупредителен сигнал за евентуални добри възможности. Най-добре се посъветвайте с най-любопитния човек, когото познавате и се опитайте да почерпите от негово вдъхновение. Това би било добро начало.

Щастливата случайност

Случайността, съвпадението или т.нар. serendipity (серендипити) е прекрасна дума, която използваме, за да опишем щастието, което ни е навестило напълно случайно. Това обаче не означава чисто и просто сляп късмет. Най-ценните възможности рядко ще паднат в ръцете ви, просто ей така. Трябва постоянно да сте в движение, да следите всичко, което се случва, за да сте сигурни, че ще уловите добрите шансове, които се откриват пред вас. Можете да си създадете и сами „щастлива случайност“, ако бъдете постоянно отворени към потенциалните възможности и действате за тяхното осъществяване.

Развийте случайността

Оказва се, че не е толкова трудно да превърнете добрите възможности в страхотен план за действие. Това, което обикновено се случва е, че се натъкваме на лице или идея, които ни предоставят определена възможност, без да сме очаквали.

След това ви остава само да се оглеждате внимателно и да съумеете да прецените кога и как е възможно случайни хора, идеи и места да се сблъскат и да образуват нови шансове пред нас.

Свържете се с хората в социалните мрежи

Възможностите не се носят като облаци във въздуха. Те са здраво прикрепени към хората. Така че, ако ги търсите някъде, по-добре ги потърсете при хората. Те ще оценят вашите усилия повече от всеки друг.

Обърнете внимание на приятелите си в социалните мрежи, които винаги споделят разни интересни неща. Опитайте се да разберете какво ги подтиква към такива идеи, като заедно с това направете всичко възможно да се запознаете с повече хора, които притежават такива характеристики.

Поемайте премерени рискове

Ако рискувате прекалено много без да му мислите, има опасност накрая да останете разочаровани. Все едно да играете на борсата или пък да карате мотоциклет без каска. И все пак рискът е постоянна част от живота, така че не можем и без него. Важното е да поемате премерени рискове, така ще можете да усетите, когато някоя добра възможност се изпречи на пътя ви. Направете си списък с рискованите ситуации, които са приемливи за вас и с тези, които бихте искали да избегнете. Така ще знаете какви цели да гоните.

Рийд Хофман и Бен Касноча за сп. Entrepreneur

още по темата
още от Маркетинг