Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Старото и новото мислене в маркетинга

109

Снимка: Shutterstock

Медиите се промениха завинаги, а с тях и потребителите. Настъпи нова епоха.

А старата?

Тя бе определена от правила и стратегии, които днес не работят. Много от големите компании с дългогодишна история на пазара все още следват някои от тези правила. По-голямата част от тези фирми не прогресират. Напротив, борят се да се задържат.

Старите маркетинг правила са следните:

• Стъпка 1: Създай продукт, който се харесва масово на голям брой потребители или купувачи.

• Стъпка 2: Достигни до възможно най-масова аудитория с рекламно съобщение, което се харесва на мнозина сред тези потенциални купувачи.

• Стъпка 3: Създай разпознаваемо бранд име, което може да бъде разширено до допълнителни продуктови категории.

Въпреки че е вярно, че компаниите, следващи тези правила, в миналото са могли с тях да изградят силен бранд – такива примери са Sony или Coca-Cola – този тип "обширен маркетинг" вече не работи. Причините са следните:

1. Интернет и изобилието на медиите фрагментираха потребителите в купувачи, принадлежащи на все по-малки и по-малки групи, всяка от които е със свои характеристики и има свои уникални интереси.

2. Съобщенията, които се харесват на тези потребители и купувачи, трябва да бъдат много персонализирани и прецизирани, за да се привлече вниманието им.

3. Проникването на брандовете и съобщенията стана толкова превземащо, че хората просто ги изключват и не ги чуват.

С други думи, това, което е работило за Coca-Cola преди десетилетия и е допринесло тя да се задържи като колосален бранд, днес със сигурност няма да ви помогне.

Какви са правилата на новата епоха?

Продължава на страница 2.

още от Маркетинг
10
Понеделник
Декември