Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как лошите лидери убиват мотивацията на екипа

291

Снимка: Shutterstock

В кариерата на всеки шеф идва момент, в който трябва да реши какъв тип лидер иска да бъде.

Може да бъдете велик лидер, който използва позицията си, за да мотивира и вдъхнови другите и да създаде организация, която да кара служителите да работят с удоволствие и да се гордеят от своя принос. Или може да бъдете лидер, който използва своята власт, за да направи точно обратното.

Лидерският подход, който ще решите да следвате, ще окаже пряко влияние върху вашата фирмена култура. От вас зависи да дефинирате, изградите и поддържате една завидна фирмена култура, която да привлича най-добрите таланти към вашата компания.

Добрите лидери имат високи стандарти за начина на поведение и представяне на работното място, които важат не само за техните служители, но и за самите тях. Те определят принципите и ценностите на организацията и се придържат яростно към тях. Лошите лидери, от друга страна, не разбират какъв е истинският смисъл на властта и не я използват по правилния начин.

И така, как можете да избегнете създаването на токсична работна култура, която убива мотивацията на вашия екип? За начало избягвайте тези 4 неща, които често са правени от лошите лидери.

1. Поощряват токсичните служители

Нека си представим една ситуация, в която най-вероятно сте попадали. Обикновено тя включва член на екипа, който не е освободен от работа, въпреки лошото си представяне, създаване на конфликт с клиенти или неразбирателство с колеги. Вместо да бъде уволнен, проблемният служител остава на работа и продължава да печели същите пари, които вземат неговите значително по-добри колеги.

Тази ситуация създава редица вредни последици за компанията, включително:

Създава прецедент, който показва, че лошото поведение не само се толерира, но и се възнаграждава.

Води до възмущение сред най-талантливите, които влагат огромни усилия, за да правят нещата по правилния начин.

Показва, че отговорността не се цени.

Показва липса на лидерски умения и почтеност у шефа, който отказва да освободи проблемния служител.

Лидерите носят отговорността за определяне на стандарт на поведение, работата и отчетност. Единственото нещо, което е по-лошо от толерирането на неприемливо поведение, е неговото възнаграждение.

Продължава на страници 2 и 3. 

още от Мениджмънт
16
Събота
Февруари