Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Близо 40% от българите студуват през зимата

Снимка: Мениджър Нюз

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си комфортно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата и това е най-високият процент в ЕС по този показател. Това става ясно от представен доклад на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". Организацията се позовава на данни от Обсерваторията за енергийна бедност - механизъм, поддържан от Европейската комисия и базиран на данни от Евростат.
Данните показват, че 39,2 процента от населението в България не може да поддържа домовете си достатъчно топли, а това оказва неблагоприятно въздействие върху здравето. Делът на енергийно бедните у нас е най-високият в Европейския съюз. Около 11 процента от населението на ЕС - 54 милиона европейци, са засегнати от енергийната бедност.
България е на първо място в ЕС и при показателите за невъзможност при поддържане на комфортно хладни температури през лятото, коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на "ЕнЕфект".  В статистиката със закъснения за плащане на сметките за енергия пък страната ни е на второ място. Хората, които изпитват затрудения със сметките си за енергия, се насочват към най-евтините и най-замърсяващи източници на отопление, а държавата дори им помага да го правят с отпускането на целевите помощи за отопление. "Купуват се некачествени дърва и въглища с тези помощи", изтъкна Драгомир Цанев.
Политическият съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация Юлиян Попов добави, че половината от хората не могат да си плащат сметките или изпитват сериозни затруднения. "България е на абсолютното дъно в Европа по отношение на енергийната бедност", изтъкна Юлиян Попов. Според него именно сега местните власти трябва да вземат сериозно отношение по този въпрос.
Според "ЕнЕфект" решението, което може да доведе до устойчиви дългосрочни ефекти, е енергийно ефективното обновяване и поддръжка на жилищните сгради. Това ще позволи директно да се намалят разходите за енергия и нуждата от енергийни помощи. Този род мерки ограничават и замърсяването на въздуха, посочи Драгомир Цанев и подчерта, че общините имат водеща роля в прилагането на държавните и местните политики в тази област.

още от Общество