Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейски лидери призовават държавите по света да приемат правила за защита на климата

Снимка: Shutterstock

Държавите по света трябва да приемат правила за защита на климата по време на поредната среща на върха за климата в Полша през декември, заявяват 16 държавни и правителствени ръководители от Европа в разпространена вчера съвместна декларация, предаде АП. 

Документът е подписан от президентите на Австрия, Германия, Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Португалия, Словения, Унгария, Финландия и Швейцария и от премиерите на Холандия и Швеция. Сред подписалите не е Полша, която е домакин на предстоящата среща на върха от 2 до 14 декември, отбелязаха агенциите.

Глобалното затопляне "заплашва голям брой сектори, вкл. земеделието, горското стопанство, туризма, енергетиката и доставките на вода, и несъмнено е сериозна заплаха за мира и стабилността по света", се казва в изявлението, инициирано от австрийския президент Александър ван дер Белен.

В призива си 16-те европейски лидери се позовават на последния доклад на Междуправителствената комисия към ООН по климатичните промени, в който се подчертава, че сега са необходими драстични стъпки, ако светът иска да ограничи до 1,5 градуса по Целзий повишаването на средната годишна температура на планетата. "Трябва да бъде направено повече и действията трябва да бъдат бързи, решителни и съвместни", заявяват лидерите и приканват правителствата по света да си поставят още по-амбициозни цели в името на бъдещите поколения. 

На 24-ата конференция на ООН за климата (Conference of the Parties, COP), която започва на 2 декември в южния полски град Катовице, държавите ще се опитат да договорят правила за прилагането на рамковите споразумения от конференцията в Париж през 2015 г., както и да изработят начини за финансирането на политики в защита на климата. 

още по темата
още от Общество