нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговските нехранителни вериги настояват да отворят на 12 април. Готови са за гражданско неподчинение

Снимка: Shutterstock

Големите нехранителни вериги настояват да им разрешат да отворят на 12 април. В противен случай са готови дори на гражданско неподчинение. Това се казва в отворено писмо до премиера, министрите и Националният оперативен щаб от името на  Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot.  

Припомняме, че заради нарастващия брой новозаразени с коронавирус, здравният министър постанови със заповед да се преустановят посещенията на клиенти в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки. Засегнатите вериги обаче обявиха, че твърдо се противопоставят на продължаващата неравнопоставеност спрямо тяхната дейност.

"Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти", се посочва в отвореното писмо.

В условията на развиваща се пандемия всички бизнеси би следвало да бъдат равнопоставени, а в настоящата ситуация някои са облагодетелствани за сметка на други на принципа на своята търговска площ. В тази връзка възниква и въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса. Предлаганите от нас продукти: материали и инструменти за спешни и неотложни ремонти; ВиК части; електрически части; уреди за отопление; мебели; потребителска едра и дребна техника и електроника; комуникационни устройства, също биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост, до които към момента клиентите имат съвсем ограничен достъп, се допълва в писмото. 

Според големите нехранителни вериги, в момента клиентите се насочват към други търговски обекти, които успешно продават същия асортимент, а това освен до струпване на хора, води и до нелоялна конкуренция – "за тях има допълнителни приходи от продажба на продукти от нашата номенклатура, за сметка на нашата невъзможност да продължим дейността си".

Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори. 

Сегашната ситуация води до изключително големи щети за нашия бизнес и затова ние очакваме адекватна подкрепа от страна на държавата. Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година, пише още в отвореното писмо. 

"Крайно наложително е всички тези мерки, които са дискриминационни и нарушават грубо правилата на равнопоставеност и конкуренция между отделните стопански субекти, да бъдат преустановени и всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво. Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС. В противен случай ще бъдем принудени да предприемем активни действия за масово отразяване на нашата позиция, като не изключваме и възможността за организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение", се посочва още в писмото.  

още от Общество