нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Малко под 2 млн. души са се преброили онлайн

Снимка: Shutterstock

Към 6 ч. тази сутрин електронно са се преборили 1 937 000 души. Очакванията са до края на деня те да станат над 2 млн. души. Това заяви в ефира на bTV председателят на НСИ Сергей Цветарски, като допълни, че не е изключено срокът отново да бъде удължен. 

Най-голем е процентът на преброилите се електронно в София - 48.8%. На втори място е Варна с 35,5%. Изненадващо от самото начало е активността в Габрово, където 30% са се преброили онлайн. В Кърджали и Смолян са около 10%. 

Когато преброителите не ни намерят в дома ни, оставят бележка с телефон, на който е добре да се обадим, за да се разберем кога ще е удобно ново посещение. Кодът, който се генерира след онлайн преброяването, може да се предаде като бъде оставен на вратата, а преброителите да го вземат. Ако не сме се преборили онлайн, преброяването по домовете отнеме около 30 минути. Всеки преброител носи идентификационна карта със снимка. Телефонът, на който всеки може да се обади, ако се осъмни в нещо, е *2021.

"Не бих казал, че има въпроси, които да затрудняват значително хората. Няма как да затрудни някого въпросът на образованието например", каза още Цветарски. 

По думите му практически няма контакт между хората с преброителя, когато се предава кодът от електронното преброяване. "Този код, освен че удостоверява, че човек се е преброил електронно, той съдържа информация за преброителния участък и броя на хората, които са преброени вътре, като на място се допълва информацията за сградите, която няма как да бъде предоставена с електронно преброяване", заяви председателят на НСИ. 

Според него не е изключено удължаване на сроковете за електронното преброяване. "Обмисляме го сега. Това отлагане обаче внася доста проблеми за провеждане на класическото преброяване с обход", каза още той. Според него удължаването може да е с няколко дни до седмица. 

още от Общество