Затвори

Един пленарен ден за подслушването

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Увеличаване на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства за годишен период и "стотици установени нарушения" при разрешаването им от страна на заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева - това, накратко, отчете пред парламента днес Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства в доклад за работата през 2016-та година. Към редовната точка в дневия ред за изслушването и приемането на доклада, бе добавено и спешно привикване на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужбите за обяснения по доклада. Миналата година бюрото е извършило 287 проверки на органи, образувани са 88 преписки за проверки на законността за използване на СРС.  За 685 души са били приложени специални разузнавателни средства, които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага, след получаване на разрешението от съдия, става ясно още от отчета.

Разрешенията за СРС през миналата година са се увеличи с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г., респективно с 19,74 по първоначални искания и 25,9 процента за удължаване на срока, бе един от основните изводи в представения пред депутатите доклад от шефа на бюрото Бойко Рашков.

Спрямо петима граждани за миналата година са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства, стана ясно още от оповестените от него данни.

Най-големите заявители на спецразузнавателни средства са МВР и ДАНС. Най-много разрешения - 67,74 на сто от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград, докладва още Рашков.

По-голям смут предизвикаха не тези цифри и факти, а констатациите в доклада, огласени от парламентарната трибуна, че са били открити "стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева." Тя бе осъдена, заради издаденото от нея  разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок. "Подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са им повдигнати обвинения.", посочи Рашков и попита от трибуната  има ли двоен стандарт при прилагане на закона.

"Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората“, обясни Бойко Рашков.

"Има леко завишение на броя на лицата, спрямо които са предприети през 2016 година различни оперативни способи, съставляващи елементи на СРС. Засега увеличението не е в мащаб, който да буди притеснение“, посочи още той. "Имаме и три случая, в които ни беше отказано да се запознаем с материали на ДАНС. Един от тези случаи засяга много известен човек, който не е в залата. Но друг човек е в залата. Няма съмнение, че разбирането на бюрото да се запознаем с материалите, на които се основава искането, е свързано с този човек.", заяви Рашков. После разказа, че когато защитата на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поискала материали от подслушването му, се оказало, че вече са унищожени.

Подслушвани ли политици, магистрати, журналисти бе въпросът, който най-силно вълнуваше депутатите, най-вече опозицията и заради който, един след друг даваха обяснения главният прокурор и шефовете на МВР и спецслужби. Депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната комисия за контрол на службите и използване на СРС Славчо Велков направо попита прилагани ли са специални разузнавателни средства спрямо политици, журналисти и магистрати като отбеляза и че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за операция по тероризъм. Той на два пъти предложи дебатите по доклада да продължат при закрити врати, заради евентуални въпроси и отговори, които биха засегнали конкретни лица и квалифицирана информация, но предложенията му бяха отхвърлени..

Соцдепутуатът Александър Симов също настоя да получи отговор на въпроса има ли "скрита атака при свободната журналистика".

Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти, бе категоричен главният прокурор Сотир Цацаров. Той нарече и дълбоко неверни твърденията, че " 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати". "Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души“, поясни Цацаров.. "Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така!", отбеляза още главният прокурор по повод казаното от председателя бюрото Бойко Рашков, че има стотици нарушения при разрешаването на СРС-та.
 "За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска“, допълни той.

Няма масово подслушване на политици, магистрати, няма никакви подслушвания на журналисти, заяви и шефът на Димитър Георгиев. Той опроверга констатациите на Славчо Велков като отбеляза,  че през 2016 г. има 10 случая на прилагане на СРС за тероризъм.

Осигурили сме абсолютна възможност за проверка на бюрото по техните функционални задължения, предоставяне на максимална информация, която са поискали, посочи още Георгиев по повод думите на Бойко Рашков, че е имало три случая на отказан достъп до информация. Георгиев добави, че бюрото е изпращало указания към ДАНС, които впоследствие са били имплементирани и приложени в агенцията с негова заповед, за да се гарантира прозрачност на цялата процедура по прилагане на СРС.

Председателят на Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/ Цветан Китов заяви в пленарна зала, че в агенцията СРС се изпълняват само и единствено строго в рамките на закона. Всички проверки, които е изпълнявало бюрото в рамките на агенцията, са срещали пълно съдействие и сме изпълнявали указанията, допълни той.

Нямаме нерегламентирано използване на СРС-та за периода, който е предмет на доклада, посочи и вътрешният министър Валентин Радев. В момента се борим отказите за използване на специални разузнавателни средства да бъдат по-малко, поясни той и посочи, че 70 процента са одобрените заявления за използване на СРС-та, 30 процента ги връщат. По думите му ефективността е около 20 процента. Искаме СРС-та само за тежки умишлени престъпления, не делим хората нито на политици, нито на журналисти, каза още вътрешният министър.
По-малко от един процент от забележките на председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков са към МВР и съдът всъщност е този, който решава дали да разреши подслушване, напомни още Радев.

В крайна сметка,  със 182 гласа "за", един - "против" и три гласа "въздържал се" парламентът прие доклада за дейността на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г. Изненадващо, единственият, гласувал против се оказа председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той поиска специално думата, за да обясни, че е дал отрицателен вот, защото "този доклад, който съдържа обективни данни, статистика, е бил използван по груб политически начин, за да се внуши, че съществуват ед какви си проблеми. Дадохме възможност на един от членовете на колективен орган да изразява лични мнения. Това беше брилянтен пример на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на НС, възмути се Кирилов. "Живот и здраве да доживеем до следваща процедура за избор на членове на този орган, ще знам и какво да питам", завърши той. Което пък даде повод на Корнелия Нинова да го обвини в политически натиск и заплаха за уволнение спрямо директора на Националното бюро Бойко Рашков, "само защото казвал истината."

А Славчо Атанасов от Обединени патриоти обобщи днешното заседание с констатацията, че директорът на контролиращото бюро Бойко Рашков, така и не е дал отговор на въпросите дали има подслушвани политици и журналисти.
 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172