нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вървим ли пак към локдаун?

Снимка: Кадър от излъчване на живо по Нова телевизия

Възможно е още този петък да бъдат обявени допълнителни противоепидемични мерки. Това стана ясно от думи на здравния министър Стойчко Кацаров на брифинг днес. Обмислят се допълнителни мерки, като те ще бъдат обявени до дни, най-вероятно още в петък, каза той.

Министърът не отговори директно на въпроса дали да се готвим за нов локдаун, но от думите му става ясно, че не е изключен и такъв сценарий. "Ако се стигне до затваряне, последни ще затворят училищата. Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена", каза той.

"Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", казаха още останалите участници  в брифинга от Консултативния съвет към здравния министър.

Делта вариантът в момента изцяло доминира у нас. " Следим него и неговите 38 подварианта.Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. "Всеки болен с "Делта" варианта заразява с два пъти и половина повече заразява, отколкото Алфа варианта, а Алфа вариантът заразяваше с около два пъти и половина повече, отколкото първоначалния вариант. Високата трансмисивност на "Делта" варианта означава, че той продължително време ще доминира", посочи още проф. Ива Христова.  По думите ѝ третата COVID-вълна у нас се развива бавно, като заболеваемостта е започнала да се повишава малко повече в последните дни. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта", добави тя.  Според съветника на Кацаров, епидемиологът проф. Мира Кожухарова третата вълна в страната е започнала на 14 август, като в първите 9 месеца от не са починали 3364 души. "Това донякъде е доказателство, че въпреки по-високата си заразност, "Делта" варианта, не е непременно по-смъртоносен", посочи още тя.  "При първата вълна - през март-септември 2020 г. случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души. При втората вълна 8459 са починалите от инфекцията", добави тя.

Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е, че 20 на сто от населението у нас са ваксинирани и броят на преболедувалите, обобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Той уточни, че над 95% от починалите с COVID-19 са неваксинирани. Към момента около 20% от населението на страната е със завършен имунизационен цикъл срещу коронавируса.По думите му, се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея. 

Според проф. Ива Христова сегашната вълна от COVID-19 има много по-голям "замах" на заболевамост в Сърбия и Румъния, отколкото в България, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели. "С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока", каза тя. 

Полагат се огромни усилия да се осигури до края на този месец още една възможност за лечение на тежки форми за COVID-19 - с моноклонални антитела, съобщи здравният министър и посочи, че това "ще е решаващо за нашата ситуация", поради ниските нива на имунизационната кампания. 

Той коментира и протеста на медицински служители пред здравното министерство днес. "Аз проведох един много приятен разговор с медицинските сестри и им казах, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години", подчерта министърът. 

Към момента в страната са разкрити общо 7268 отделения за ковид пациенти. От тях 760 са интензивни. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни. В София са разкрити 1569 разкрити легла, от които 231 за интензивно лечение.  Заетите към момента са 1236, а тези за интентизво лечение са почти запълнени, защото са заети 212 легла. Общо, свободни са 333 легла, отчетоха здравните власти в отговор на зачестилите сигнали от здравни заведения в столицата, че болничните легла за пациенти с covid привършват. Има 100 разкрити ковид зони, така че на национално ниво сме в плана, обясни зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

още от Общество