Стотици на протест пред парламента въпреки отлагането на Наредба 18

Въпреки договореното снощи с финансовия министър отлагане на Наредба №18, близо 1000 души се събраха на планирания днес протест пред сградата на Народното събрание. Не е ясно кой е организатор и какви точно са исканията на протестиращите. „Не трябва да позволим на никого да мачка българския народ“, призова един от протестиращите, а след думите му събралото се множество започна да скандира: „Оставка“. Според някои участници в протеста, той е срещу политиките на правителството. Други твърдят, че сред исканията им са намаляването на ДДС за някои сектори на бизнеса. Стигна се и до затваряне на част от бул. „Цар Освободител“ в района от Софийския университет до ул. „Раковска“.

Протестиращите се опитаха до доближат входа на Народното събрание, но полицаите осуетиха поривите им с жива верига. Малко след 13.00 ч. протестиращите решиха да се преместят пред сградата на Министерски съвет. Броят им нарастна многократно и по неофициални информации вече е към 2500 души. Чуват се нови искания - за по-високи заплати, има и плакати, които гласят "Не убивайте средния бизнес!"

Припомняме, че спорната Наредба №18 задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с представители на туристическия бранш и обяви ново шестмесечно отлагане на влизането в сила на текстовете на наредбата. Въпреки това, хората се събраха пред Народното събрание, за да изразят недоволството си. 

Междувременно, от Асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха, че подкрепят решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените на наредба Н-18, която въвежда нови изисквания към софтуерите за управление на продажбите.

„Благодарим за проявената далновидност и разбиране от страната на правителството да отложи влизането в сила на Наредбата с шест месеца. Удължаването на срока е необходимо, за да се изчистят всички неясни текстове по прилагането и изискванията на наредбата и да се направи адекватно обучение на всички служители, които ще работят със специализираните софтуери. За нас борбата със сивата икономика е основен приоритет и считаме, че само един ясно разписан нормативен документ може да ограничи недекларираните плащания“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Работодателската организация смята, че през тези шест месеца трябва да се направи ясно дефиниране и разграничаване на поставяните изисквания софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи в предприятията. АИКБ предлага още да се помисли за осигуряване на законова възможност всяка една софтуерна система да генерира стандартни одиторски файлове (SAF-T), чрез които да се елиминира заплахата тя да бъде обявена за "дублираща" функционалност на СУПТО продуктите. 

Автор: Цветелин Димитров 

още по темата
още от Общество