Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Водещ европейски вирусолог: Заразата няма да приключи за 2-3 седмици. Нуждаем се от план Б!

Снимка: Кадър от bTV

„В Европа не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от „пол позишън“. Имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време. Не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция“. Това заяви в ефира на bTV един от водещите европейски вирусолози и специалисти по микробиология Александър Кекуле, който е и директор на Института по микробиология на университета в Хале.  

„Психологически е много трудно. Предполагам същото е за нашата, и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола“, споделя Кукеле.

По думите му, в някои европейски страни се опитват да копират китайския модел заради добрия пример, но според него е добре да се потърсят нови, устойчиви решения.

„Всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения“, казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

 

 

още по темата
още от Общество