Американските медии за речта на Тръмп: Послание за единство от представител на раздора

Американските медии за речта на Тръмп: Послание за единство от представител на раздора

Американските медии за речта на Тръмп: Послание за единство от представител на раздора

Речта на президента на САЩ Доналд Тръмп, продължила 82 минути, е широко коментирана в електронните издания на американските всекидневници. "Тръмп настоява за твърд подход към имиграцията", гласи водещото заглавие на в. "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че говорейки за икономиката, държавният глава е използвал смесица от точна статистика и прозрачни суперлативи, които е трудно да бъдат точно преценени. Икономиката и граничната стена с Мексико бяха водещи в речта му, пише "Ню Йорк таймс". Това беше реч, доста по-умерена по тон в сравнение с хапливите му текстове в Туитър, но по същество съдържаше множество твърдения, които бяха неверни или подвеждащи. Редакционната статия на изданието резюмира речта на Тръмп като "Послание за единство от представител на раздора". Вестникът пише, че на фона на политическата си ексцентричност, президентът е произнесъл сравнително шаблонна реч "За състоянието на съюза".

Както и миналата година, президентът излезе със стандартен списък от широки политически цели - много от тях амбициозни, някои, които се радват на двупартийна подкрепа и единици, за които има вероятност да стигнат донякъде в този хиперболизиран климат.

В. "Вашингтон пост" обобщава представянето така: "В неблагозвучна реч Тръмп се стреми към единство докато описва разруха". Докато произнасяше речта си от трибуната на камарата на представителите, а Нанси Пелоси наблюдаваше с каменно лице над лявото му рамо, Тръмп се взираше в море от жени демократи, облечени в бяло, в знак на почит към суфражетките, които осигуриха правото на жените да гласуват, пише "Вашингтон пост". В съвкупност тези жени представляваха ярка илюстрация на изместването на властта тази година и на потенциалната политическа опасност за президентството на Тръмп.

Напрежението в Камарата беше осезаемо, посочва вестникът. Когато Тръмп обяви, че състоянието на съюза е "силно", жените в бяло останаха седнали, докато републиканските законодатели, повечето мъже в тъмни костюми, станаха прави и изразиха одобрението си. Моменти на общи аплодисменти имаше, когато Тръмп похвали подкрепения и от двете партии наказателен закон, който той подписа през декември, когато обеща да се бори с раковите заболявания сред децата и когато се ангажира да премахне вируса на ХИВ до 10 години. Президентът започна и завърши речта си с обединяващ тон, който нямаше нищо общо с действията и изявленията му, особено през последния месец, коментира вестникът. "Те знаят, че това е неговата партия", пише в друго заглавие "Вашингтон пост" за републиканците, които, въпреки напреженията в партията, "викат одобрително за своя президент". "Тръмп произнесе най-добрата, най-рейгъновска реч в мандата си", посочва в друго заглавие вашингтонският всекидневник.

Водещият материал на изданието "Политико" е озаглавен "Тръмп се променя от бунтовник в действащ президент с мисъл за изборите през 2020".

"Тръмп маневрира умело между вежливост и противопоставяне в безредна реч за състоянието на съюза", отбелязва изданието "Хил". В друго заглавие пише, че Тръмп не е спазил традицията и е започнал речта си, без да изчака Пелоси да го представи на аудиторията. Изданието посочва, че Пелоси е критикувала Тръмп за това, че е не е отдал дължимото на новоизбраните жени демократки и че напълно е пренебрегнал в речта си епидемичното насилие с огнестрелно оръжие.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ