Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Без опозиционни депутати в новия парламент на Беларус

Александър Лукашенко и неговият син Николай

Снимка: Guliver / Getty images

Нито един представител на опозицията в Беларус не влиза в състава на долната камара на парламента, излъчен на изборите вчера, предадоха световните агенции, като се позоваха на Централната избирателна комисия.

На сайта на комисията са качени имената на избраните депутати и тяхната политическа принадлежност. Всички те са от партии и организации, подкрепящи властта, или са работили досега в държавната администрация. Сред новоизбраните депутати има посланик на Беларус в Турция, бивш министър на информацията, високопоставен кадър на президентството, заместник-министър на отбраната и бивш говорител на външното министерство. Сред новоизбраните депутати е и "Мис Беларус" Мария Василевич, предаде БТА.

Вчера жителите на Беларус избираха 110 депутати в долната парламентарна камара. За тези места се бореха над 500 кандидати. Избирателната активност беше 77,22 процента, с 3 процента повече, отколкото на изборите през 2016 г.

Членовете на долната камара се избират по мажоритарната система.

Изборите бяха наблюдавани от 400 наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и от наблюдатели на Общността на независимите държави (ОНД). Тези от ОССЕ ще обявят заключенията си по-късно днес. Представителите на ОНД вече казаха, че не е имало нередности.

Още вчера обаче опозицията, която имаше двама депутати в досегашния парламент, заяви, че на изборите е имало масови измами. Двама досегашни депутати, както и други опозиционни лидери не бяха допуснати да се кандидатират за новия парламент.

още по темата
още от Политика