ДБ ще работи за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

ДБ ще работи за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

ДБ ще работи за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Изборите приключиха и днес откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Това заяви председателят на „Демократична България” Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна в откриването на 45-ия парламент.

„Откриваме го в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Аз помня как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризма не се състои от вар и тухли, а от съгласи. Днес много се говори за съгласие, за обединение и за заедност. Оказа се обаче, че парламентаризма се състои и от вари и тухли Тази сграда не е просто символ на материализация, а на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване на ценностите. Това, че се върнахме тук от Партийния дом е много добър знак“, заяви Иванов.

По думите му макар че съгласието и диалога са много хубави неща, на първо място трябва да бъде поставена законността.

„Именно потъпкването на законността превърна диалога, съгласието и търсенето на мостове в токсично занятие. Даваме ли си сметка, че основното нещо, което искат българските граждани е законност – правила и здрави институции, за да може българската държавност да бъде модерна, европейска и свободна.“, каза председателят на „Демократична България“.

„Във всички изказвания досега стана дума за въпроса, който тегне над това Народно събрание – ще го бъде ли изобщо? Изглежда, че то ще може да свърши само една от задачите, които му бяха поставени от българското общество и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.”, каза Иванов.

По думите му въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент.

„Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него", каза още Христо Иванов.

Той очерта и приоритетите, които според „Демократична България” стоят пред работата на Народното събрание. Иванов открои няколко приоритета, обединени в две групи.

„Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, които следват от глобалната пандемична криза. На първо място трябва да приложим една програма за масова доброволна имунизация. Второ, трябва да се приложат комплекс от мерки за подпомагане на отделните сектори, на предприятията и домакинствата. Ключова задача в краткосрочен план е България да стартира процедурата по плана за възстановяване и устойчивост.“„ каза Иванов.

По думите му втората група приоритети са свързани с кризата на държавността в страната.

„Протестът и тази предизборна кампания бяха фокусирани върху това управление и конкретните лица, които изпълняват длъжността главен прокурор и други висши позиции в съдебната власт. Ние от „Демократична България” винаги сме твърдели, че кризата на българската демокрация не започва с това управление, а с много по-дълбоки системни основания, чиито генезис е дълбоко в комунистическия режим и неизвършената лустрация“, коментира Иванов.

Той заяви, че приоритетите на „Демократична България” в тази насока са - реформа в изборния процес, дългока реформа в правосъдието, връщане на изпълнителната власт в границите на законността, отстояване на енергийния суверенитет на България и изчистване на фактите, ограничаващи свободата на медиите.

„Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран ВСС, допълни той.

Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища, заяви Христо Иванов, с което предизвика аплодисменти от част от народните представители в залата.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на г-н Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ