И превозвачите ще получат безвъзмездна помощ заради COVID-19

И превозвачите ще получат безвъзмездна помощ заради COVID-19

И превозвачите ще получат безвъзмездна помощ заради COVID-19

Около 1500 фирми, занимаващи се с превозваческа дейност ще могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедура за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. Средствата за подпомагане в размер на 30 млн. лв., са отпуснати по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност, а мярката беше отворена с подписването на договор за предоставяне на финансовата подкрепа  за малки и средни фирми, извършващи автобусни превози от министрите на транспорта Росен Желязков и на икономиката Лъчезар Борисов.

Кандидатстването ще бъде по облечена процедура. Малките фирми ще могат да получат между 3 000 и 450 000 лв., а условието е да са имали 8% оборот за миналата година. Средствата се предоставят чрез схема за подпомагане от транспортното министерство.

"Това е една доста дълго чакана от нас мярка. Много труд положихме с колегите и от двете министерства, за което много им благодаря. Наистина е жизнено важно за нас тя да стартира, защото тя ще даде една глътка въздух, за да можем да оцелеем. Ситуацията наистина е много драматична във всичките сфери на транспорта, било то случайни превози, било превоз по редовни автобусни линии, специализирани превози. Виждате, че постоянно сме в стрес дали децата ще продължат да учат, дали хората на практика извършващи този вид превози ще могат да работят през зимния период. По отношение на туристическите пътувания ситуацията също е доста тежка", коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ