Италия поставя фокус върху мерките за борбата с кризата в бюджета си за следващата година

Италия поставя фокус върху мерките за борбата с кризата в бюджета си за следващата година

Италия поставя фокус върху мерките за борбата с кризата в бюджета си за следващата година

Италианското правителство одобри проектобюджета си за 2021 г., който предвижда удължаване на мерките в подкрепа на икономиката на фона на новият ръст на случаите на заразени с COVID-19 в страната, предаде Блумбърг.

Бюджетът е фокусиран върху здравния сектор, мерките за подкрепа на семействата и удължаване на мораториума върху заемите и ипотечните кредити, се казва в съобщение на правителството.

В проектобюджета се заделят 4 млрд. евро за подкрепа на секторите, които бяха засегнати най-тежко от кризата.

В събота Италия отчете рекордните 10925 нови случаи на заразени с коронавирус и 47 починали в следствие на инфекция. Кабинета на премиера Джузепе Конте може скоро да наложи нови ограничителни мерки в страна, твърдят правителствени източници. Ускоряването на заразата в Италия, която бе първото голямо огнище в Европа, следва това във Франция и Испания, където през последните дни се отчитат нови антирекорди.

От правителството представиха няколко сценария за представянето на икономиката, като при най-лошия прогнозата е за спад на брутния вътрешен продукт на Италия с 10,5% през 2020 г. и ръст от едва 1,8% през 2021 г. Настоящата прогноза на администрацията обаче е за свиване на икономиката с 9% през тази година, последвано от 6-процентов ръст през следващата.

В новия бюджет се отделят 13 млрд. евро данъчни облекчения за по-слабо развитите южни региони на страната, както и 8 млрд. евро за реформи в данъчната система. Предвижда се временните данъчни облекчения за средната класа да станат постоянни.

Рим е на път да получи лъвския дял от възстановителния фонд на Европейския съюз, като страната може да има достъп до грантове и евтини заеми на обща стойност 209 млрд. евро. Предстои кабинетът на Конте да обсъди с Европейската комисия начините, по които смята да използва средствата.

Очаква се скоро правителството да обяви нови мерки, включително по-ранни часове за затваряне на баровете и ресторантите, както и ограничение за спортните активности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ