Какво се случва в Зимбабве след ареста на Мугабе

Какво се случва в Зимбабве след ареста на Мугабе

Какво се случва в Зимбабве след ареста на Мугабе

Хиляди зимбабвийци излязоха по улиците на столицата Харере, за да приветстват армията, която от сряда държи под домашен арест президента Робърт Мугабе, предава Би Би Си.

Те поискаха оставката на 93-годишния Мугабе, който управлява страната от 37 години.

Настроението обаче не е революционно, а празнично и демонстрантите благодарят на военните.

„От името на всички зимбабвийци ние казваме на вашата армия: Благодарим ми за мирната намеса“, заявява жител на Хараре и добавя: „Народните маси трябва да кажат „Мугабе, ходи си. И не днес, не утре, а вчера. Ние чакаме и не искаме да се сбогуваме. За нас това е начало на нов живот“.

Освен Мугабе някои от министрите от правителството му също са задържани. Армията настоява за доброволна оставка на несменяемия президент. Това искат и управляващата партия ЗАНУ-ПФ, влиятелната асоциация на военните ветерани и либералната опозиция.  

По думите на един от демонстрантите днешното шествие цели да сложи край на авторитарното управление.

Армията се намеси, след като Мугабе уволни стария си съратник, 75-годишния вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който се смяташе за негов наследник на поста. Уволнението косвено потвърди, че президентът смята да предаде властта на 40 години по-младата си жена Грейс.

В петък Мугабе се появи за пръв път след събитията пред публика, за да връчи дипломи на студенти, но не обели дума за ареста.

Наблюдателите коментират, че Мугабе все още има много привърженици и ореол на герой от освободителното движение, затова армията и политическите му противници искат той да се оттегли с достойнство, отчитайки преклонната му възраст и традиционното уважение към старите хора в страната.

Надеждите за нов живот обаче скоро могат да бъдат попарени, смятат експертите. През последните 40 години на власт в страната са ветераните от войната за независимост и изглежда армията се намесва, за да защити това статукво. Уволненият вицепрезидент Мнангагва почти не се отличава от Мугабе – също е ветеран и ключово свързан с армията, силите за сигурност и управляващата партия.

Ако той стане президент, не е изключено Мугабе да остане церемониален държавен глава до живот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ