Край на ерата Нетаняху. Опозиционни партии в Израел се договориха за правителство

Край на ерата Нетаняху. Опозиционни партии в Израел се договориха за правителство

Край на ерата Нетаняху. Опозиционни партии в Израел се договориха за правителство

Израелските опозиционни партии се споразумяха да сформират ново правителство, с което ще бъде сложен край на дългогодишното управление на премиера Бенямин Нетаняху, предаде Си Ен Би Си.

Новината бе съобщена от лидера на центристката партия „Йеш Атид“ Яир Лапид и неговия коалиционен партньор Нафтали Бенет минути преди полунощ, когато изтичаше крайния срок за съставяне на правителство. Ако не бе постигнато споразумение, Израел щеше да проведе пети парламентарни избори в рамките на малко над две години.

В изявление в Twitter Лапид съобщи, че е уведомил президента Рувен Ривлин за сформирания коалиционен кабинет. „Това правителство ще работи за всички граждани на Израел, както за тези, които са гласували за него, така и за онези, които не са. То ще направи всичко, за да обедини израелското общество“, коментира той.

В новото правителство Лапид и Бенет ще поделят управлението, като на ротационен принцип ще поемат поста на министър-председател. Националистът Нафтали Бенет ще бъде премиер в първите две години от управлението, а Липид ще заема поста в следващите две.

Историческата сделка за първи път включва и малката ислямистка формация „Раам“, водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото около една пета от населението на Израел арабско малцинство, станала част от управляваща коалиция.

Очаква се новото израелско правителство да положи клетва на 14 юни. То ще се нуждае от подкрепата на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент. Ако получи нужните гласове, правителство на Липид ще сложи край на управлението на Бенямин Нетаняху.

Именно премахването от власт на Нетаняху е нещото, което обединява осемте партии, съставили новата коалиция. Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, заема премиерския пост повече от 15 години - първо между 1996 и 1999 г. и от 2009 г. досега.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ