Магдалена Андершон - първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон - първата жена премиер на Швеция

Магдалена Андершон - първата жена премиер на Швеция

Парламентът на Швеция даде одобрението си Магдалена Андершон да бъде премиер. Така тя става първата в историята на страната жена на министър-председателския пост.

След няколко дни на преговори Андершон, която е лидер на социалдемократите, си осигури необходимата подкрепа тази сутрин и ще замени Стефан Льовен на поста, след като той не успя да си осигури достатъчно гласове. Досега тя беше финансов министър в правителството на Льовен, предаде „Франс прес“.

Миналата седмица тя поиска повече време, за да си осигури нужната подкрепа, след като интензивните преговори за нов премиер стигнаха до задънена улица. Във вторник вечерта бе постигнато споразумение с Лявата партия, оглавявана от Нуши Дадгостар, която поиска увеличение на пенсиите в замяна на гласове в полза на Андершон.

Тя получи срок до понеделник тази седмица, за да намери достатъчно подкрепа в 349-местния Риксдаг. Трябваше да си осигури подкрепа и от двете по-малки партии, които подкрепиха предишното лявоцентристко правителство на Льовен.

Другият съюзник, Центристката партия, по-рано обяви, че нейните депутати ще се въздържат от гласуване срещу Андершон.

Според конституцията на Швеция министър-председателите могат да управляват, стига парламентарното мнозинство от най-малко 175 депутати да не е против тях. В момента социалдемократите на новия премиер имат 100 места, а „Зелените“ от управляващата коалиция – 16.

До избора на Андершон се стигна, след като през юни правителството на Льовен изгуби вот на недоверие в парламента с изтеглянето на подкрепата от Лявата партия за него. После парламентът гласува той да продължи да бъде премиер. Льовен се завърна, но обяви, че все още не е намерил мажоритарна подкрепа за бюджета на страната и че ще подаде оставка отново през есента, ако не успее да го направи дотогава.

Така в началото на ноември Льовен официално подаде оставка, а Магдалена Андершон бе избрана за негова наследничка начело на Шведската социалдемократическа партия, което предвеща и избора ѝ за министър-председател.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ