Макрон: С Меркел имаме плодотворна конфронтация

Макрон: С Меркел имаме плодотворна конфронтация

Макрон: С Меркел имаме плодотворна конфронтация

С Ангела Меркел имаме плодотворна конфронтация, заяви френският президент Еманюел Макрон след публикуваното вчера интервю на германската канцлерка, в което тя говори за различия в подхода с френския лидер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Трябва да приемем моментните разногласия, да приемем това, че не сме напълно съгласни за всичко, за да изградим компромис с Германия и да можем да напредваме", каза Макрон на пресконференция в Елисейския дворец в отговор на въпрос за интервюто на Меркел за в. "Зюддойче цайтунг", в което тя признава, че има разногласия с него.

"В една връзка, по-специално тази на Франция и Германия, какви са опциите? Да има стерилна конфронтация: да няма съгласие между нас и да не успяваме да отидем отвъд несъгласието. В миналото преживяхме подобно нещо и то може да доведе до най-лошото. Или до безсилие или до война", каза Макрон.

"Има и друг сценарий: това е стерилното разбирателство, тоест хората искат до такава степен да не показват, че може да имат несъгласия, че повече не взимат решение за нищо. Това също е познато от миналото. Дават се ненужни пресконференции, Европа е оставена да заспи", допълни Макрон.

"Не мога да повярвам нито в стерилната конфронтация, нито в стерилното разбирателство, вярвам в плодотворната конфронтация. Тоест: човек предлага, тества партньора и двамата се опитва заедно да постигнат компромис", допълни Макрон. Той каза, че този метод е помогнал да се стигне до споразумението от Мезеберг, сключено от Париж и Берлин през юни миналата година за постигане на напредък на ЕС и за създаване на бюджет на еврозоната.

Този подход е позволил също така на Германия да се присъедини към амбициозния план за климата, предложен от девет страни, сред които Франция и Холандия на неформалната среща на върха на ЕС в Сибиу в Румъния миналата седмица, каза Макрон.

"Онова, което се очаква от Франция в Европа, е да каже какви са нейните амбиции и после да изгради компромис с Германия, за да може да напредваме. Това е нашата история, това е сърцето на нашата връзка", заключи Макрон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ