Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 40 ще бъдат латиноамериканците в новия конгрес на САЩ. За първи път ще има и две мюсюлманки

Снимка: Guliver / Getty images

Броят на латиноамериканците, които ще влязат в състава на новия Конгрес в САЩ, ще се увеличи до най-малко 41, пише Daily Journal. 33-ма са спечелилите латиноамериканци - демоктари от 44 кандидати и 6-ма латиноамериканци - републиканци от 15 претенденти. 

57 млн. са латиноамериканците, живеещи в САЩ. Те са най-голямото етническо малцинство в страната и съставляват 18% от цялото население. Политическото им въздействие обаче е слабо, поради ниската им избирателна активност.

Една от спечелилите е 29-годишната Александрия Окасио Кортес от пуерторикански произход, която стана най-младата жена, избрана в Конгреса.

Вероника Ескобар и Силвия Гарсия ще бъдат първите латиноамериканки, които ще представляват Тексас.

Отново бяха преизбрани и всичките 25 латиноамериканци, представители на демократите, включително сенаторът от Ню Джърси Боб Менедес, който спечели трети мандат в Сената.

За първи път място в Конгреса на САЩ заемат и две мюсюлманки, посочва USA Today. Това са 37-годишната демократка Илхан Омар и 42-годишната Рашида Тлайб. Тлайб спечели гласоподавателите от Детройт до Дарърборн, Мичиган. Омар, от друга страна, спечели мястото си в Камарата на представителите в силно демократичния район в Минеаполис, Минесота. 

Омар е бежанка от Сомалия, а Тлайб е дъщеря на палестински имигранти. И двете са силни защитници на малцинствените общности и са противнички на анти-имиграционната политика, приета от президента Доналд Тръмп.

още по темата
още от Политика