Нова Зеландия отказва да отвори границите си

Нова Зеландия отказва да отвори границите си

Нова Зеландия отказва да отвори границите си

Министър-председателката на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, описа като „откровено опасно“ предложението на политическите си опоненти за отваряне на границите на страната, като част от отхлабването на карантинните мерки, въведени заради новия коронавирус, предаде „Индипендънт“.

В своята ежедневна пресконференция тя подчерта, че моментът за предприемането на тази стъпка все още не е дошъл. „Видях днес и през изминалата седмица призиви границите ни да бъдат отворени към света, в който вирусът ескалира, вместо да се забавя, а в някои страни все още дори не е достигнал пик, когато заразените надхвърлят 10 млн. в световен мащаб а смъртните случаи – над половин милион, докато страните удължават и се връщат към извънредно положение“, коментира премиерката и добави, че преговаря единствено с Австралия за специални условия за пътуване на гражданите.

Освен това тя напомни, че на всички е позволено да посещават заведения, барове, да се наслаждават на уикенда, да работят в офисите си и да се събират „по колкото искат“.

Противниците на Ардърн от Националната партия обаче не са съгласни с доводите ѝ. „Стратегия, която казва, че трябва да сме затворени за следващите 12-18 месеца е просто несъстоятелна“, заяви лидерът на политическата формация, Тод Мюлер.

Този спор възниква месеци преди следващите парламентарни избори в Нова Зелания, насрочени за 19 септември. Островната държава е смятана за една от най-добре преодоляващите кризата с COVID-19 заради въведените навреме рестрикции за превенция на разпространението на заразата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ