Обещанията на новия US президент за първите 100 дни на власт

Обещанията на новия US президент за първите 100 дни на власт

Обещанията на новия US президент за първите 100 дни на власт

В продължение на почти две години Джо Байдън непрестанно казва на американците какво смята да направи през първия, и следващите 100 дни от своето президентство, ако бъде избран за държавен глава.

В речи, интервюта и поне 49 публикувани планове по време на президентската си кампания, Байъдн говори за действията, които ще предприеме в първите си дни на власт, пише Си Би Ес.

Шефът на кабинета на Байдън Рон Клайн изпрати бележка до пресата, в която се отбелязват приоритетите на Байдън – някои, насочени към незабавни действия в борбата с пандемията от коронавирус, други, свързани с отмяната на решения на президента Тръмп през последните четири години, а трети обвързани с решаването на проблеми, които съществуват от дълги години.

Списъкът включва няколко дузини изпълнителни действия, които Байдън може да предприемем без одобрението на Конгреса още в първия си ден като държавен глава. Ето няколко акцента:

  • Предприемане на мерки срещу COVID-19
  • Подписване на указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения
  • Удължаване на замразяването на студентските заеми
  • Запазване на мораториума върху принудителното извеждане на хора, изгубили доходите си, от техните жилища
  • Отмяна на решения на Тръмп
  • Връщане на САЩ в Парижкото споразумение за климата
  • Анулиране на т.нар „мюсюлманска забрана“, която забрани на граждани от Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен, а по-късно и Еритрея, Нигерия, Мианмар, Киргизстан и Танзания да влизат в САЩ

Клейн поясни, че президентът ще продължи да издава изпълнителни заповеди през първите две седмици на новата администрация.

По време на 562-дневанта си президентска кампания Байдън направи още няколко обещания за първия си ден на власт:

  • Връщане на САЩ към Световната здравна организация
  • Изпращане на законопроект за имиграцията до Конгреса на САЩ за реформа, която да осигури осемгодишен път към гражданството на около 11 милиона души
  • Подписване на изпълнителна заповед за формулиране на план за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.
  • Подписване на изпълнителна заповед за опазване на 30% от земята и водите на САЩ, което да бъде постигнато до 2030 г.

Първите 100 дни

Президентът Байдън ще разчита на Конгреса на САЩ за одобряване на много инициативи, които може да се окажат трудни за прокарване дори на фона на крехкото демократично мнозинство в двете макари на американския парламент.

Ето няколко от неговите обещания:

Икономическо възстановяване: Стартиране на икономическия план „Изграждане на ново, по-добре“. Представен по време на изборите, планът предвижда харчене на трилиони долари за подкрепа на произведени в САЩ продукти, здравни услуги и инфраструктурни проекти

Климат: Организиране на „световна среща на върха за климата“, която да подтикне водещите световни лидери към действие срещу климатичните промени и по-конкретно намаляване на вредните емисии. Това е един от приоритетните на Байдън, който не се нуждае от одобрение от Конгреса. Новият президент също така обеща да окаже натиск върху Китай за прекратяване на субсидиите за въглища.

Отмяна на данъчните облекчения. За да финансира много от своите програми, Байдън заяви, че ще се бори за приетите от Тръмп данъчни облекчения през 2017 г. За целта обаче той се нуждае от подкрепата на Конгреса. Байдън смята, че тези облекчения са били в полза единствено на богатите американци

Оръжия: След като ФБР започна да разследва „вратички“ в системата запродажба на огнестрелни оръжия, Байдън обеща да поиска от Конгреса тези „вратички“ да бъдат затворени, както и да бъде позволено на американците да съдят производителите на оръжия в случаи, когато те се използват за престъпления. Той също така иска да реформира федералните агенции, които отговарят за

Равенство: Оказване на натиск за приемане на „Закон за равенството“ – законопроект, който внася повече защити за ЛГБТ американците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ