Правителството на Андрей Бабиш получи вот на доверие

Правителството на Андрей Бабиш получи вот на доверие

Правителството на Андрей Бабиш получи вот на доверие

Долната камара на чешкия парламент гласува днес вот на доверие на ново лявоцентристко правителство на малцинството, начело с милиардера Андрей Бабиш, предаде Ройтерс, като се позова на неофициално преброяване на гласовете.

Правителството, в което участват политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) и Чешката социалдемократическа партия, бе одобрено, благодарение на гласовете на Комунистическата партия на Чехия и Моравия.

АНО разполага в долната камара със 78 от 200 депутатски места. Фракцията на социалдемократите има 15 парламентаристи. Също толкова имат и комунистите.

За пръв път от падането на Желязната завеса през 1989 г. в Чехия идва на власт правителство с подкрепата на комунистите. След продължило 16 часа заседание 105 от присъстващите 196 депутати гласуваха "за", а 91 гласуваха "против" новото правителство, съобщи Франс прес.

Центристкото популистко движение на Бабиш - втория по богатство човек в страната, основател на компанията за селскостопанска и хранително-вкусова промишленост "Агроферт", който контролира и двата вестника с най-голям тираж в Чехия - спечели парламентарните избори през октомври 2017 г.

Борбата срещу нелегалната имиграция, корупцията и прахосването на държавни средства са сред основните цели на кабинета.

Комунистите, които са настроени проруски и са противници на НАТО, подкрепят неформално правителството в замяна на постове в държавни предприятия.

Те успяха да вкарат и седем точки в правителствената програма, включително въвеждане на национални референдуми, увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата, отбеляза ДПА.

Повечето партии отказаха да работят с Бабиш, тъй като са му повдигнати обвинения в измама в размер на 2 милиона евро, свързани с получени преди едно десетилетие евросубсидии. Той отрича да е извършил нещо нередно, припомни Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ