Една след друга, европейските страни признават Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Една след друга, европейските страни признават Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Една след друга, европейските страни признават Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Испания стана първата страна в ЕС, която призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, предаде Франс прес.

"Испанското правителство обявява, че официално признава председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела", заяви премиерът Педро Санчес в излъчвано по телевизията изявление.

Той призова Гуайдо да свика възможно най-скоро президентски избори във Венецуела, предаде БТА.

Великобритания също призна днес венецуелския опозиционен лидер за временен президент на страната.

"Николас Мадуро не организира президентски избори в осемдневния срок, който му дадохме. Вследствие на това Великобритания и европейските и съюзници признават Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент в съответствие с венецуелската конституция, докато стане възможно организирането на легитимни избори", написа в Туитър британският външен министър Джереми Хънт.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде изрази своята подкрепа за Гуайдо и призова за провеждането на нови президентски избори.

"Венецуелците имат правото да се изразяват свободно и демократично. Франция признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент, който да организира изборния процес", написа в Макрон в Туитър.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви по време на посещение в Япония, че Гуайдо "е легитимният временен президент".

Холандският външен министър Стеф Блок каза, че "осемдневният период за свикване на свободни, демократични и прозрачни избори във Венецуела е изтекъл днес".

 "Искаме свободата и демокрацията да се върнат във Венецуела колкото се може по-скоро", написа той в Туитър по време на среща в Брюксел на външните министри от Европейския съюз.

Австрия заяви, че режимът на Мадуро досега отказваше да произведе свободни и честни президентски избори.

"Поради тази причина смятаме, че от този момент Хуан Гуайдо е изпълняващ длъжността президент в съответствие с конституцията на Венецуела", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в Туитър.

Швеция каза, че смята Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела."При тази ситуация подкрепяме и смятаме Гуайдо за законен временен президент", заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом в интервю за Шведското радио.

Министърът на външните работи на Дания Андерс Самуелсен в Туитър преди днешната среща на външните министри от Европейския съюз в Брюксел, че страната му признава Хуан Гуайдо за временен президент до произвеждането на нови избори и че приветства аналогичните декларации на ключовите партньори от ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ