Ще донесе ли президентската кампания на Тръмп нови главоболия на Германия?

Ще донесе ли президентската кампания на Тръмп нови главоболия на Германия?

Ще донесе ли президентската кампания на Тръмп нови главоболия на Германия?

На фона на продължаващата пандемия, очакваната най-дълбока икономическа рецесия след Втората световна война и излизането на Великобритания от европейския съюз, 2020 г. се превръща в истинско изпитание за германския канцлер Ангела Меркел, пише Блумбърг.

Колкото и невероятно да звучи, ситуацията най-вероятно ще се влоши.

Предстоящата кампания за президентските избори в САЩ ще се проведе под сянката дълбока икономическа рецесия и бурно расово недоволство, което според приближени до Меркел е причина канцлера да се подготвя за нови атаки от страна на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Само от началото на този месец Тръмп съобщи, че ще намали американското военно присъствие в Германия с около една трета, че ще организира среща Косово и Сърбия в Белия дом на 27 юни, на която няма да участват представители на ЕС, и дръпна шалтера на преговорите с европейските страни за изграждане на международна система за цифрово данъчно облаган. Освен това, той заплаши да наложи мита върху вноса на европейски автомобили, което си е директна атака срещу Германия. Тук трябва да се отбележат и американските санкции срещу „Северен поток 2“, които забавиха значително проекта.

Докато САЩ се опитват да овладеят масовите протести срещу полицейската жестокост и епидемията от COVID-19 в страната, заради която над 118 хил. американци загубиха живота си, рейтинга на Тръмп продължава да върви надолу. Това е причина много политици в Берлин да се опасяват, че американският лидер ще предприеме нова офанзива срещу Европа, и по специално срещу Германия. Меркел дори е посочила президентските избори в САЩ като рисков фактор за Европейският съюз по време на вчерашната видеконферентна връзка с лидерите на блока, твърди източник, запознат с разговорите.

Обвиненията, че Тръмп смесва политиката с личните си интереси придобиха нова сила на фона на редицата скандални твърденията на бившия съветник на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в неговите мемоари, които се очаква да бъдат публикувани на 23 юни.

В книгата си Болтън казва, че Тръмп е потърсил помощ от китайски си колега Си Цзинпин за спечелването на предстоящия през ноември президентски вот в САЩ . Говорител на кампанията на Тръмп заяви пред Блумбърг, че твърденията на Болтън са „абсурдни“.

Търговско напрежение

Нарастващото търговско напрежение представлява най-непосредствената заплаха за Берлин, като някои експерти и анализатори смятат, че Тръмп може да превърне въвеждането на тарифи върху вноса от Европа в една от основните теми в предизборната си кампания.

„Европейският съюз ограбва нашата страна толкова много, просто е невероятно. Толкова е лесно да разрешим този проблем. Ако те не променят практиките си, ще наложим мита върху вноса на техните коли. Тогава те веднага ще направят промени“, заяви Тръмп в началото на месеца.

Потенциална нова търговска война би била финансово бедствие за германската автомобилна индустрия и може да засегне продажби на стойност 23 млрд. евро. Ако САЩ наложат 25% мита върху вноса на европейски автомобили, това ще доведе до ръст на цената на колите със средно 10 хил. евро, изчисляват от Европейската комисия.

От ЕС заявиха, че ако Вашингтон предприеме подобни действия, блокът ще наложи мита върху американски стоки на стойност 35 млрд. евро.

Въздействието на потенциална търговска война между САЩ и ЕС вероятно ще бъде още по-голямо и от конфликта между Вашингтон и Пекин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ