нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовият министър на Германия ще се бори за поста на канцлер

Олаф Шолц е изборът на социалдемократите. /Getty Images

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще предложи финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц за наследник на поста на Меркел като канцлер на изборите през следващата година, предаде „Ройтерс“.

„Сега е официално. Партийното ръководство единодушно ме номинира за кандидат за канцлер. Очаквам с нетърпение забавна, честна и успешна предизборна кампания в силен екип“, написа Шолц в профила си в социалната мрежа Twitter, с което потвърди решението за кандидатурата.

Миналата година Олаф загуби надпреварата да оглави ГСДП, която от 2013 г. управлява Германия в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Нейната партия, от своя страна, все още не е излъчила кандидат. По-рано 66-годишната лидерка обяви, че ще се оттегли от поста си след четвъртия ѝ мандат, който приключва през 2021-ва.

Вицеканцлерът Олаф Шолц и канцлерът Ангела Меркел. /Getty Images

Шолц е третият най-известен политик във федералната република след Меркел и нейния евентуален наследник в ХДС, настоящия здравен министър Йенс Шпан.

За вицеканцлера изборите ще са трудно предизвикателство, предвид факта, че ГСДП не са печелили национални избори от 2002 г. и в момента са на трето място в проучванията, водени от ХДС и лявоцентристката формация Зелените.

още от Политика