В Австралия положи клетва първата сенаторка мюсюлманка

В Австралия положи клетва първата сенаторка мюсюлманка

В Австралия положи клетва първата сенаторка мюсюлманка

Първата сенаторка мюсюлманка в Австралия положи днес клетва, само седмица след като крайнодесен сенатор произнесе подстрекателска реч с призив да се забрани приемането на мюсюлмански мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След като се присъедини към горната камара на австралийския парламент, сенаторката Мехрийн Фаруки написа в Туитър, че очаква с вълнение работата си с блестящите си колеги от групата на Австралийските зелени.

Миналата седмица сенатор Фрейзър Анинг беше широко осъден, след като в първата си реч в парламента призова за "окончателно решение на имиграционния проблем", като се сложи край на мюсюлманската миграция в Австралия.

"Окончателното решение на имиграционния проблем, разбира се, се решава от избирателите", каза Анинг, като използва израза "окончателно решение", както е бил наречен планът на нацистка Германия за избиване на евреите.

Днес Анинг се здрависа с Фаруки и я поздрави за влизането й в парламента.

"Особено след миналата седмица е много хубаво, че сте сред нас", каза лидерката на опозиционната Австралийска лейбъристка партия в сената Пени Уон.

55-годишната Фаруки е емигрантка от Пакистан, пристигнала в Австралия през 1992 г. Занимавала с научна работа и е работила като инженер близо две десетилетия, преди да влезе в политиката. През 2013 г. тя стана първата австралийска мюсюлманка, избрана за член на парламент, влизайки в Сената на щата Нови Южен Уелс.

По данни от допитвания около 2,6 процента от 24-милионното население на Австралия са мюсюлмани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ