Забраняват на сръбските депутати да сменят парламентарната си група

Забраняват на сръбските депутати да сменят парламентарната си група

Забраняват на сръбските депутати да сменят парламентарната си група

Сръбски депутат, който реши да смени парламентарната си група, след изборите вече няма да може да премине в друга парламентарна група, а единственият му вариант ще бъде да остане независим депутат, пише белградският вестник "Новости". Това е една от готвените промени в правилника за работа на сръбския парламент, приет преди осем години.

Председателката на Скупщината Мая Гойкович е започнала да работи по документа, като целта е да се предотврати възможността тези, които не са участвали в изборите, по-късно, благодарение на депутати, напускащи парламентарните си групи, така наречените "прелитащи", да се сдобият с представнители в парламента.

Намерението е да се сложи край на практиката представители, избрани от народа защото са се обявили за дадена програма, по-късно да преминават на страната на съперника и защитават нещо съвсем различно, пише "Новости".

Любиша Люба Миланович, бивш оперативен работник и ръководител на групата "Поскок" /"Пепелянка"/, формирана след падането на режима на Слободан Милошевич с цел да разкрие най-тежки престъпления, до края на годината се очаква да бъде изпратен на работа в сръбското посолство в Подгорица, пише вестник "Политика".

Като опитен оперативен работник Миланович ще бъде ангажиран със защитата на Сърбия от черногорски организирани престъпни групи.

"Политика" е получила официално потвърждение от сръбското външно министерство, чийто служител сега е Миланович, за изпращането му в Черна гора.

Източникът на вестника посочва, че Миланович ще бъде "човек номер две" в посолството, веднага след посланика Зоран Бингулац.

Делегациите на Сърбия и Испания напуснаха вчера Междупарламентарната конференция за общата външна политика и политика по сигурността на ЕС във Виена поради неадекватното представяне на делегацията на Косово, съобщава сръбският печат. Косовските институции били представени със знамето и името на Косово без звездичка, както предвижда споразумението за регионално представяне.

Тъй като организаторът - парламентът на Австрия, която сега председателства ЕС, не пожелал да уважи искането на двете делгации за адекватно представяне на Косово, двете делегации - на Сърбия и Испания напуснали конференцията.

Организаторът не спазил и статута на конференцията, който предвижда статут на наблюдател да имат само държавите кандидати за членство в ЕС или страните членки на НАТО, отбелязва вестник "Данас".

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ