Започва битката на Мей с парламента за закона за Брекзит

Започва битката на Мей с парламента за закона за Брекзит

Започва битката на Мей с парламента за закона за Брекзит

На британската министърка Тереза Мей от днес й предстои тежка парламентарна битка при подновяването на дебатите по проектозакона за Брекзит и прекратяването на върховенството на европейското законодателство, прогнозира Франс прес. Ключовият закон ще позволи на страната да продължи да функционира нормално, след като прекъсна връзката си с ЕС в края на 2019 г. 

Проектът беше одобрен на първо четене през септември.

Обсъждането преди второто четене обаче се забави, което правителството обясни с множеството допълнително внесени промени.

Между двете четения са предложени 188 страници допълнения към закона. Дебатите по тях предстоят през следващите седмици.

Правителството е изправено пред риска от провал по някои от ключовите изменения, ако критиците0консерватори се съюзят с основната опозиция - лейбъристите.

Мей разполага с крехко мнозинство в парламента, благодарение на коалицията с юнионистите от Северна Ирландия.

Всичко това се случва в контекста на отслабените позиции на Мей след парламентарните избори през юни и усилията й да наложи авторитет в собственото си правителство.

През последните седмици двама от министрите на Мей подадоха оставки – единият заради случай на сексуален тормоз в миналото, другият – заради обвинение за „паралелна дипломация“ с Израел. Правителството в Лондон се разкъсва открито между „брекзитърите“ – привържениците на твърдия подход при развода с ЕС, и застъпниците на по-гъвкавата раздяла.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ